Debrecen hírei

2018.07.28. 16:40

Őszre a debreceni alma materek is megszépülhetnek

Debrecen - A legnagyobb felújítások a Mechwartban és a Beregszászi egykori, Burgundia utcai épületében zajlanak.

Debrecen - A legnagyobb felújítások a Mechwartban és a Beregszászi egykori, Burgundia utcai épületében zajlanak.

  • A megyeszékhelyen működő DSZC-s oktatási intézmények közül az egyik legátfogóbb korszerűsítés a Mechwart András Gépipari és Informatikai Szakgimnáziumban zajlik, s erre 50 millió forintot fordítanak – tájékoztatott a Napló érdeklődésére Tirpák Zsolt, a Debreceni Szakképzési Centrum főigazgatója. Ugyanakkor például a Baross Gábor-középiskolában néhány napja értek véget a munkák; a 12 millió forintba kerülő beruházással az oda tartozó kollégium tetejét szigetelték, kicserélték az ajtókat, ablakokat.
  • Az egykor a Beregszászinak otthont adó, Burgundia utcai épületet egy éve vette át a szakképzési centrum. A felújítás mellett – 40 milliós beruházással – vegyipari laboratóriumot is létrehoznak ott.
  • Ezen a nyáron mind a 11, a Debreceni Szakképzési Centrumhoz (DSZC) tartozó középiskolában végeztek, végeznek valamilyen felújítást, fejlesztést.

    A szobafestőké a főszerep

    Tirpák Zsolt, a DSZC főigazgatója elmondta: a Budai Ézsaiás utcában található Baross Gábor-középiskolában néhány napja értek véget a munkák; a 12 millió forintba kerülő beruházással az oda tartozó kollégium tetejét szigetelték, kicserélték az ajtókat, ablakokat. Új bútorokat is visznek oda.

    A Jerikó utcai Beregszászi Pál Szakközépiskola és Szakiskolában a mechatronikai–automatikai labor kialakításán fáradoznak, mely 40 millió forintba kerül.

    A Piac utca 8. szám alatt működő Bethlen Gábor Közgazdasági Szakgimnáziumban kifestik a tantermeket, továbbá modernizálják azok padlózatát.

    A Víztorony utcai Brassai Sámuel Gimnázium és Műszaki Szakgimnáziumban már befejezték a tető szigetelését, felújítását. Jelenleg egy okostanterem létrehozásán és egy mechatronikai műhely fejlesztésén dolgoznak, mely munkák összesen 50 millió forintba kerülnek. A Vénkert utcai Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakközépiskola és Szakiskolában ugyancsak a friss festék illata járja át az épületet.

    Kizárják a házból a huzatot

    A Sétakert utcai Könnyűipariban sem tétlenkednek, fejlesztik a tantermeket.

    A Széchenyi utcai Mech­wart András Gépipari és Informatikai Szakgimnáziumban zajlik az egyik legátfogóbb korszerűsítés, melyre 50 millió forintot fordítanak. A több mint 100 éves épület ablakait fáról nem a manapság szokásos műanyagra, hanem a műemléki jelleg megtartása érdekében háromrétegű üveggel ellátott, jól szigetelő új faablakokra cserélik.

    Újracsiszolt padló

    Emellett később, a falak mozgatásával négy tantermet alakítanak ki, festenek, valamint korszerű burkolatokkal látják el egyebek mellett a mosdókat. (Az új szárny nyílászáróit ősszel cserélik.)

    A Varga utcai Péchy Mihály Építőipari Szakgimnáziumban szintén a festékes vödröket kell kerülgetni mostanában a tantermekben, ugyanakkor új informatikai labor kialakítása is a tervek között szerepel.

    A Kassai út 25. szám alatt található Povolny Ferenc Szakképző Iskolában ugyancsak festenek, és újracsiszolják az egyik tanterem padlóját.

    A Csapó utcai Vegyipariban szobafestőknek adtak munkaterületet.

    Belül már megújult

    – Az ezzel szomszédos, Burgundia utcai, egykor a Beregszászinak otthont adó épületet egy éve vette át a szakképzési centrum, amit egész évben fejlesztettünk, mely folyamatot most felgyorsítottuk.

    Négy informatikai tantermet alakíttattunk ki benne, 10 teremben felcsiszoltattuk, lakkoztattuk a parkettát, festettünk, és új bútorokat vittünk oda. Emellett 40 millió forint értékű beruházással a Vegyipari diákjait szolgáló laboratóriumot hoztunk létre az intézményben – ismertette Tirpák Zsolt.

    A főigazgató azt is elmondta, hogy ezt a házat jelenleg a Vegyipari mellett a Brassai, a Bethlen, az Irinyi és a Mech­wart használja. Ennek az a magyarázata, hogy a belvárosi iskolák az elmúlt években gyorsan fejlődtek, olyan sok tanulójuk lett, hogy már nem fértek el a saját épületeikben. Ide az érettségi utáni szakképzést helyezték el.

    A homlokzat felújítását is tervbe vették, de ahhoz most még nincs elég pénz. Egyelőre csak a balesetveszélyes részeket tudják eltávolíttatni.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!