Debrecen hírei

2018.07.24. 13:01

Két különlegesség a Nyári Akadémián

Debrecen - Két különleges élmény várta az Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiájának programjait figyelemmel kísérő érdeklődőket - olvasható a szervezők közleményében.

Debrecen - Két különleges élmény várta az Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiájának programjait figyelemmel kísérő érdeklődőket - olvasható a szervezők közleményében.

Július 22-én különleges hangszer, szaxofon gála zárta a Zenés Esték a Nagyerdőn hangversenysorozatot a Liszt teremben. Rodrigo Perez Vila a Baleár-szigeteki Zeneakadémia szaxofon-professzora hangszerének nagykövete. Igyekszik feltárni a hangszer lehetőségeit, így sokféle átiratot játszik. A szaxofon gála anyagát is ennek szellemében építette fel, hol énekhangot, hol fuvolát utánoz, miközben felcsendülnek a spanyol dallamok is, szülőhazájára emlékezve. Utazásai alkalmával fontosnak tarja az országok, kultúrák, emberek megismerését, így gazdagítva a zenei előadását. A spanyol népi kultúra mellett hazánk zenei repertoárjából válogatott Puskás Levente szaxofonművész és Váradi Judit zongoraművész. A közönség számára páratlan élményt jelentett mind a hangszer sokszínűsége, mind a műsor változatos anyaga, amelyet vastapssal adott az előadóművészek tudtára.

Izgalmas napnak néztek elébe a Kortárs Zenei Énekverseny Petrovics Emil emlékére szereplői július 23-án. Bátori Éva – a verseny egyik megálmodója – elmondta, hogy minden évben valamilyen újdonsággal fejlesztik a versenyt. Fontosnak tartja a zeneszerzők és az énekesek közötti kapcsolatot, ezért ebben az évben a verseny résztvevői a Zeneakadémia ifjú zeneszerzés szakos hallgatóinak műveit is választhatták és így alkalmuk nyílik együtt dolgozni a szerzőkkel. Bátori Éva kiemelten jelentősnek tartja az Ifjú Zenészek Nyári Akadémiáját, ugyanis Magyarországon ez az egyetlen kurzus, ahol a kortárs zenével kiemelten foglalkoznak. Tapasztalatai szerint az énekesek félnek a kortárs zenétől, így küldetésének tartja, hogy növendékeinek segítsen megfejteni a zenét és megtanítani azt a technikát, eszköztárat és fantáziát, ami a kortárs zene énekléséhez szükséges és megérezhessék azt a szabadságot, amelyet ad. Kulcsfontosságúnak tartja a csapatépítést, a jó kapcsolatok kialakítását a hallgatói között, ami nem ér véget a kurzussal, hanem évekig figyelemmel kísérik egymás tevékenységeit és sikereit. A hallgatói között hazai és külföldi résztvevők egyaránt jelen vannak. A külföldi hallgatók esetében nélkülözhetetlennek tartja, hogy megismerjék Bartók Béla és Kodály Zoltán zenéjét és ebben az évben vállalták a magyar nyelvű éneklést is. Nagyon érdekesnek érzi a közös munkát, amit az is jelez, hogy vannak visszajáró hallgatói is. A verseny zsűrijét Mohos Nagy Éva, Petrovics Eszter, Tóth Péter és Fekete Gyula alkotta.

Több mesterkurzust tartó művész megfogalmazta, hogy nagyszerűnek tartják az Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiáját, ahol a növendékek jól érzik magukat, hasznos dolgokat tanulnak, miközben jó a társaság és kikapcsolódási lehetőségük is van. Emellett minden este magas színvonalú koncerteken vehetnek részt. A világzenekari munka pedig óriási élmény, rengeteget tanulnak mind a próbák, mind a koncertek alkalmával.

- Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiája -


A Petrovics Emil emlékére megrendezett IV. Kortárs Zenei Énekverseny eredményei:

I. kategória:

  • 1. díj: Audrey Wing-yiu Tsang
  • 2. díj: Yu Ching Lee
  • 3. díj: Ilyés Zsanett, Szilágyi Zita
  • II. kategória:

  • 1. díj: Farkas Judit
  • 2. díj: Süle Dalma, Völner Eszter
  • 3. díj: Geréd Emőke
  • III. kategória:

    1. díj: Józan Viven és Németh Zoltán (zongora)

    2. díj: Elek Petra és Hodossy-Takács Mirjam (oboa)

    A Petrovics mű legjobb előadásáért járó különdíj:

  • Völner Eszter

  • [related-post post_id="3930414"]

    [related-post post_id="3929661"]

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!