Debrecen hírei

2018.07.13. 15:39

Mikor a fogfájás a probléma gyökere

Debrecen - Mit tehetünk Debrecenben, ha ránk tör a szörnyű fogfájás?

Debrecen - Mit tehetünk Debrecenben, ha ránk tör a szörnyű fogfájás?

Kínzó fájdalom, lüktetés, félelem és türelmetlenség. Ezek tartoznak a fogfájás tünetei közé, de mi történik akkor, ha ez az éles, könyörtelen fájdalom nem nappal, hanem éjjel éri az embert? Debrecenben ehhez bizony várnia kell annak, akinek éjszaka fáj a foga, mivel nincs sürgősségi betegellátás délután két óra után, legalábbis olyan, ami ingyenes.

Menjen minél előbb!

A fogászati ügyeleti ellátás kapcsán a Napló érdeklődésére a debreceni polgármesteri hivatal arról tájékoztatott, hogy egészségbiztosítás keretében a fogorvosi ellátásnak alap- és szakellátási szegmense is létezik. A fogorvosi alapellátás feladata a fog- és szájbetegek gyógyító, megelőző alapellátása. A társadalombiztosítási támogatással igénybe vehető fogászati ellátások főszabály szerint annál a fogorvosi szolgálatnál vehetők igénybe, amely arra a lakóhelye vagy tartózkodási helye szerint területi ellátási kötelezettséggel rendelkezik. Az egészségbiztosító által finanszírozott fogorvosi szolgáltató köteles ellátni a jogosultakat, továbbá a rendelési időben hozzá forduló olyan betegeket, akik ellátásának elmaradása egészségüket károsító, vagy gyógyulásukat lassító állapotromlásukhoz vezetne. Ezek mellett a fogorvos körzetén kívül lakó biztosított részére is térítésmentesen köteles nyújtani az egészségbiztosítás keretében járó fogászati szolgáltatásokat.

Inkább ne fájjon este

Megtudtuk azt is, hogy az önkormányzat és az egyetemi kórház közötti megállapodás értelmében a fogászati ügyeleti ellátást az egészségügyi szolgáltató biztosítja.

Az egyetemi kórház határozatlan időtartamú megbízási szerződést kötött a területi ellátást biztosító fogszakorvosokkal e feladat végzésére. Erre vonatkozó ellátási szerződés szerint a fogszakorvosok részt vesznek a fogászati ügyeleti ellátásban, melyhez az asszisztenciát is biztosítják. Az ügyeleti ellátás állami tulajdonú belvárosi rendelőben érhető el.

A fogászati ügyeleti ellátás pihenőnapokon és munkaszüneti napokon 8 és 14 óra között biztosított a Szent Anna utca 11. szám alatti ambulancián.

Amire kötelesek, az a hirtelen fellépő fájdalom, például fogbélgyulladás, csonthártyagyulladás csillapítása, pluszfog és idegentest eltávolítása, vérzéscsillapítás, gyökércsatorna megnyitása, és az előzőekhez szükséges érzéstelenítés és fogászati röntgen. A városháza arra is felhívta a figyelmet, hogy nemcsak a debreceniek, hanem a környékbeli városokban és falvakban élők is ide jönnek. Például tavaly 2540 beteg jelent meg, közülük vidéki lakcímmel 379-en rendelkeztek. A legtöbben Hajdúsámsonból, Hajdúböszörményből, Hajdúnánásról, de összesen 88 településről érkeztek betegek, kérve a fogászati ügyeleti ellátást, mivel a településükön nincs fogászati ügyeleti ellátás.

- Szilágyi Zsófia -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!