Debrecen hírei

2018.07.04. 17:37

A világégés nagy hatással volt mindenkire

Debrecen - Bár évtizedekig nem lehetett beszélni róla, a háború mély nyomot hagyott az emberekben.

Debrecen - Bár évtizedekig nem lehetett beszélni róla, a háború mély nyomot hagyott az emberekben.

„A Nagy Háború, avagy magyar katona az olasz fronton” címmel rendeztek emlékkonferenciát az I. világháború centenáriumának és a Magyar Honvédség 170 éves évfordulójának tiszteletére szerdán. A Kölcsey Központban tartott megemlékezésen egy előadássorozaton keresztül ismerhették meg az I. világháború előzményeit, történéseit és következményeit.

Komolay Szabolcs, a város alpolgármestere kifejtette, Debrecen az élen jár abban, hogy méltó emléket állítson a világháborúban elhunyt hősöknek. A Honvédtemető és a veszteséglisták is azt mutatják, hogy számtalan katona áldozta fel az életét a hazáért.

Ruszin Romulusz, a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoka a megnyitón hangsúlyozta, a honvédelem nemzeti ügy, hiszen az az egyik legfontosabb, hogy egy ország biztonságban érezhesse magát. Ennek értelmében elengedhetetlen, hogy a fiatalabb generáció is tisztában legyen ezzel.

A totális háborút a világégés előtt nem ismerték

– A mindennapi életet gyökeresen megváltoztatta az addig még soha nem látott méreteket öltő háború – mondta dr. Barta Róbert, a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar Történelmi Intézet Egyetemes Történeti Tanszék tanszékvezető docense, aki az I. világháború előzményeiről és hatásairól tartott előadást az emlékkonferencián.

Addig csak kis veszteséggel

- Az európai, illetve az azon kívüli katonai konfliktusok időben és térben is korlátozottak voltak, a hadviselő felek célja elsősorban nem az ellenfél totális megsemmisítése volt. Ezek valamilyen konkrét területi, politikai, diplomáciai, nemzetállami problémák voltak, amely után a vesztes fél hosszabb-rövidebb idő után az európai erőegyensúly teljes jogú tagja lehetett – hangsúlyozta.

Hozzátette, a háborúk addig viszonylag kis veszteséggel jártak a hadviselő országok népessége számára, így elviselhető mértékűek voltak, és nem befolyásolták a mindennapi életet. Az amerikai polgárháború ugyan megdöbbentette az európaiakat, de távoli konfliktus volt, így nem hatott közvetlenül a világeseményekre. A két világháború által azonban az emberek megismerhették az elhúzódó és a totális hadviselés fogalmát is.

Soha nem látott hatás

Az I. világháborúban 20 millió főre tehető az emberi veszteség, amely sokkolta a hadban álló országok lakosságát, akik amúgy a mindennapokban is érzékelték már a háború hatásait. A világégés ugyanis átfogta a kontinensek és az óceánok legnagyobb részét. Ezen felül a vesztes országoknak szinte a totális megsemmisítéssel és újabb konfliktusokkal kellett szembenézniük, amelyek később a II. világháborúhoz vezettek.

BR

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!