Debrecen hírei

2018.06.27. 09:37

Hiánypótló mű Debrecen építészetéről

Debrecen - „Debrecen Modern Építészete 1945-75” címmel jelentet meg kiadványt a Debreceni Egyetem Műszaki Kar Építészmérnöki Tanszéke oktatóinak, hallgatóinak közös kutatása nyomán.

Debrecen - „Debrecen Modern Építészete 1945-75” címmel jelentet meg kiadványt a Debreceni Egyetem Műszaki Kar Építészmérnöki Tanszéke oktatóinak, hallgatóinak közös kutatása nyomán.

Centrum-bérház, Dósa nádor téri lakóház, az Alföldi Nyomda épülete, a Nagyállomás, a Petőfi téri lakások, vagy akár az egyetem területén a kémiai épület és az „új” elméleti tömb. Nap mint nap látjuk, de nem biztos, hogy arra gondolnánk, mint az egyetem főépülete, vagy akár a Városháza láttán: ez egy építészeti érték. Pedig az, egy korszak téglákból épített lenyomata.

- Hajlamosak vagyunk elmenni az épületek mellett, amelyek nem túl régiek, úgy, hogy nem tekintjük azokat műemléknek, pedig a 60-as éveknek hihetetlen erős építészeti megjelenése volt országszerte, így Debrecenben is – mondta az unideb.hu portálnak Kovács Péter. Az Építészmérnöki Tanszék docense, a kötet egyik szerzője kiemelte: mindez abból fakad, hogy a háború előtti építészgeneráció még át tudta adni a tudást, és még nem jelent meg a tömeggyártás, vagyis a panel.

A könyv alapötletét egy egyetemi, mesterszakos hallgatóknak hirdetett kurzus, az „Építészeti kutatás” című tantárgy adta. A kurzus keretében – Keller Ferenc mesteroktatóval közösen irányítva a hallgatókat – születtek interjúk, készültek fotók, kerültek elő korabeli dokumentumok, amelyek segítségével a diákokkal együtt tárták fel Debrecen eddig kevéssé kutatott építészeti korszakát.

- A célunk az volt, hogy feldolgozzuk az 1945-től 75-ig terjedő időszakot, és közben jöttünk rá arra, hogy milyen értékes épületek születtek elsősorban a 60-as években, illetve milyen jelentős építész személyiségek dolgoztak ebben az időben a városban. A hallgatók élvezték a kutatómunkát, sokat jelentett számukra, hogy személyesen találkozhattak a korszak építészeivel, hiszen az igazi építész gondolkodáshoz szükséges az elődök munkájának megismerése, ugyanis csak erre alapozva tudnak az utódok is „építkezni” – hangsúlyozta Kovács Péter.

Természetesen a munka nem ért véget, hiszen már tervezik a folytatást. A második kötetben – az elképzelések szerint – a nem Debrecenben élő és alkotó építészek munkáit dolgozzák majd fel, ugyancsak a hallgatók közreműködésével.

A könyvbemutatót az „Építészet határok nélkül” című kiállítás megnyitójának keretében tartják június 29-én, pénteken 17 órától a MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központban (Debrecen, Baltazár Dezső tér 1.).

- Debreceni Egyetem -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!