Debrecen hírei

2018.06.28. 17:46

"Hazatérő" vietnámi öregdiákok a Debreceni Egyetemen

Debrecen - A Debreceni Egyetemen a hetvenes években végzett vietnami hallgatók látogattak vissza alma materükbe, hogy találkozzanak egykori oktatóikkal, diáktársaikkal. A rendezvényt egy, a magyar-vietnami kapcsolatok erősítését célzó konferencia keretében tartották.

Debrecen - A Debreceni Egyetemen a hetvenes években végzett vietnami hallgatók látogattak vissza alma materükbe, hogy találkozzanak egykori oktatóikkal, diáktársaikkal. A rendezvényt egy, a magyar-vietnami kapcsolatok erősítését célzó konferencia keretében tartották.

- A találkozó ötlete két éve merült fel, amikor Vietnámba látogattam, és nagy meglepetésemre 11, magyarul ma is kiválóan beszélő diáktársammal találkoztam. Együtt döntöttük el, hogy megszervezzük ezt a konferenciát, amelynek az a célja, hogy megújítsuk és intenzívebbé tegyük a két ország közötti felsőoktatási és tudományos együttműködéseket – tájékoztatott a szervezőbizottság elnöke, Tóth Imre professzor emeritus, aki maga is 1974-ben végzett az egyetemen, vegyészként.

A Debreceni Egyetemen jelenleg több mint négyezer külföldi hallgató tanul, akik közül 169 diák vietnámi. Évtizedekkel ezelőtt viszont, szinte csak ebből a délkelet-ázsiai országból érkeztek külföldi hallgatók az intézménybe. A Természettudományi és Technológiai Kar a 60-as években fogadta az első idegen nemzetiségű, többségében vietnámi hallgatókat.

- Diplomaosztó ünnepségeinken rendszeresen köszöntjük a 40, 50, vagy 60 éve végzett hallgatóinkat, de tudomásom szerint ez az első olyan alkalom, amikor egy igen távoli országból érkeznek hozzánk, az alma materükbe vissza a diákok, ahol évtizedekkel ezelőtt a diplomájukat szerezték. Bízom benne, hogy ez a rendezvény része lesz a kar nemes hagyományainak – hangsúlyozta Kun Ferenc dékán. Hozzátette: az egykori oktatók szerint a vietnámi hallgatók eltökéltsége, motiváltsága, szorgalma és kiváló képességeik új színt hoztak a kar oktató és kutató munkájába, így nemcsak a külföldi hallgatók kaptak sokat az egyetemtől, hanem a kar is profitált a jelenlétükből.

A „Magyar-vietnámi felsőoktatási és tudományos együttműködés Debrecenben: múlt-jelen-jövő” című konferenciára és az alumni találkozóra összesen 18 egykori vietnami hallgató érkezett. Köztük egy 1973-ban végzett matematikus, 1973-ban,1974-ben és 1978-ban diplomázott fizikusok és egy 1975-ben oklevelet szerzett vegyész.

- Egy egyetem nem is álmodhat ennél szebb alkalomról, hiszen ez az esemény egy nagyon pozitív visszaigazolás arról, hogy ebben az intézményben már a 70-es években olyan magas szintű volt az oktatómunka, hogy a vietnámi hallgatóink otthon is kamatoztathatták az itt megszerzett időtálló tudást – emelte ki Bartha Elek oktatási rektorhelyettes.

A vietnami öregdiákok egy különleges műalkotással köszönték meg a Debreceni Egyetem, és a TTK vezetőjének az intézménytől és a várostól kapott felejthetetlen éveket.

- Debreceni Egyetem -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!