Debrecen hírei

2018.05.18. 13:30

Újjáéledt a kézművesség Debrecenben

Debrecen – Huszonhárom fazekasmester munkáinak legjava színesíti két napon keresztül a Kossuth teret.

Debrecen – Huszonhárom fazekasmester munkáinak legjava színesíti két napon keresztül a Kossuth teret.

Tizedik alkalommal rendezte meg a Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület a Nemzetközi Fazekas Fesztivált. Az eseményt dr. Papp László, Debrecen polgármestere nyitotta meg, aki elmondta, a cívisvárosban egész a 16. századik visszavezethető a fazekasság. A kézművesség a város életéhez az egyik legszervesebben kapcsolódó terület, mivel a fazekasok tették jelentős részben ismertté Debrecent.

- A munkáikon megjelenő stílusjegyek meghatározóvá váltak egész Magyarországon. Jelentősége az 1800-as évek vége felé megszűnt, ám a 20. század utolsó éveiben néhány lelkes szakember újraélesztette ezt a mesterséget. Ez olyannyira sikeres, hogy a 2023-as Európa Kulturális Fővárosa pályázatunk egyik vezérgondolata is a kézművességhez kapcsolódik. Ez azokra a kézműves hagyományokra épít, amely Debrecen történelméhez szorosan kapcsolódik – részletezte.

Fotó: Matey István

A megnyitó után a polgármester átadta a kiállító fazekasoknak a részvételi oklevelet, majd a Debreceni Népi Együttes műsorát követően kezdetét vette a kétnapos vásár.

Az egész család kézműves

Les Gábor 53 éve foglalkozik fazekassággal, a mesterséget szülővárosában, Nagybányán tanulta ki. Eleinte korábbi mesterénél dolgozott, utána saját műhelyet alapított, 1989-ben pedig Magyarországra települt, ahol előbb Budapestre, később a Mátrába költözött.

– Az idei Fesztiválnak a zilahi fazekasság a fő témája, így leginkább az ahhoz tartozó mintákkal díszített tárgyakat hoztam magammal. A vásároknak rendszeres résztvevője vagyok, Debrecenen most kilencedik alkalommal járok. Magyarországon kívül jártam már Firenzében, Németország több városában, Svájcban, Franciaországban, és természetesen Erdélyben is gyakori vendég vagyok – válaszolta kérdésünkre a fazekas. Hozzátette, a családjában nem ő az egyetlen kézműves, a bátyja, a felesége és a fia is továbbviszi ezt a hagyományt.

A praktikusságra törekszik

Leginkább használati tárgyak készítésével foglalkozik Derecskei Magdolna, aki Mezőtúrról érkezett a cívisvárosba. Lassan 45 éve kézműves, a lakhelyén működő házi ipari szövetkezetnél kezdte meg a tanulmányait. Mindig szeretett rajzolni, a fazekasságban pedig kibontakoztathatja tehetségét. A szövetkezetben 30 évig dolgozott, 2004 óta viszont egyéni vállalkozóként készíti portékáit. Véleménye szerint van egy réteg, aki nagyon érdeklődik a kézműves tárgyak iránt, és reménykedik benne, hogy ez a későbbiekben sem változik.

Ajándéknak tökéletes

- Egy kézművesszakkörön ismerkedtem meg a fazekassággal, majd Hévizen és Zalaegerszegen tanultam a mesterséget, 2000 óta pedig vállalkozóként dolgozom – kezdte Czibor Imre. – Alsópáhokon van a műhelyem, ahol kolléganőim segítségével készülnek az egyedi és népi motívumokkal díszített tárgyaink. A külföldiek körében nagyon népszerűek ezek, a turisták gyakran ilyen egyedi szuvenírrel szeretnének hazatérni Magyarországról – fejtette ki. Hozzáfűzte, itthon is egyre többen ajándékoznak kézműves termékeket, a ballagásokra külön megrendeléseik is voltak, főleg névsorral díszített tárgyakat kellett készíteniük.

BR


A videókat Majoros László készítette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!