Debrecen hírei

2018.05.31. 11:52

Új doktorokat avat az egyetem

Debrecen - A hagyományos doktor- és díszdoktoravatóval szombaton megkezdődik a Debreceni Egyetemen a nyári diplomaosztók sorozata. A június 2-ai ünnepségen 74 jelölt veszi át doktori oklevelét.

Debrecen - A hagyományos doktor- és díszdoktoravatóval szombaton megkezdődik a Debreceni Egyetemen a nyári diplomaosztók sorozata. A június 2-ai ünnepségen 74 jelölt veszi át doktori oklevelét.

A doktor- és díszdoktoravatók története csaknem egyidős az egyetem történetével, hiszen már a második, 1915/16-os tanévben megrendezhette az intézmény az első ünnepségeket.

Ahogyan a Debreczeni Magyar Királyi Tudományegyetem korabeli évkönyvében olvasható: „Jegyzőkönyv, mely fölvétetett a 1915. december hó 18-án, Pápay József honoris causa bölcsészdoktorrá avatása alkalmából.” A professzor „a magyar nyelvészeti irodalom művelése körül szerzett érdemei jutalmául” nyerhette el a tiszteletbeli doktori címet. Ahogy Bernolák Nándor rektor köszöntőjében fogalmazott: „A jövőben százan és százan fogják megnyerni egyetemünkön a tudományos készültség elismerésének ezt a díszét…” Nem sok idő telt el, és 1916. február 12-én az egyetem felavathatta első, jogi doktorát Margócsy Géza személyében.

- Az akkor megfogalmazott gondolatok napjainkban is épp oly helytállóak, hiszen a doktori fokozat a ma Magyarországon megszerezhető legmagasabb egyetemi végzettség, amelynek elengedhetetlen feltétele a színvonalas képzés és a magas szintű kutatómunka. A doktori cím viselése a XII. század óta jog, kiváltság és nagy tisztesség, de egyben felelősség is, hiszen ez biztosíthatja a tudományos utánpótlást. Éppen ezért egyik legnagyobb ünnepe intézményünknek a doktoravatás – mondta az unideb.hu portálnak Csernoch László tudományos rektorhelyettes.

A június 2-i ünnepségen 74 jelölt veheti át doktori (PhD) oklevelét, 52 summa cum laude, 18 cum laude minősítéssel teljesítette a megszerzéséhez előírt követelményeket, négyen pedig külföldön szerzett oklevelük alapján szerezték meg.

Az eseményen 24-en vehetik át habilitált doktori, az egyetem hét nyugalmazott tanára pedig Professor Emeritus címét. David Alfred Eisner és Roman Czaja professzorokat pedig díszdoktorai sorába avatja a Debreceni Egyetem. Az ünnepség 2018. június 2-án, szombaton 11 órakor kezdődik a Főépület Aulájában.

- Debreceni Egyetem -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!