Debrecen hírei

2018.05.31. 13:46

Tanácskoztak az agyi és égési sérülésekről is

Debrecen - Második helyezést értek el a Debreceni Egyetem Orvosi Rehabilitáció és Fizikális Medicina Klinikájának munkatársai a Fiatalok Fórumán. A pénteki debreceni rendezvényen 35 év alatti rehabilitációs szakemberek mutatták be kutatásaikat.

Debrecen - Második helyezést értek el a Debreceni Egyetem Orvosi Rehabilitáció és Fizikális Medicina Klinikájának munkatársai a Fiatalok Fórumán. A pénteki debreceni rendezvényen 35 év alatti rehabilitációs szakemberek mutatták be kutatásaikat.

- Az elmúlt években nagyon sokat fejlődött az orvosi rehabilitáció, vonzó lehet ez a szakterület a fiatal szakemberek számára. A rehabilitációban dolgozók nagy elismerést érdemelnek, hiszen a munkájuk eredménye hosszútávon jelentkezik, szakmájuk kitartó elhivatottságot, emberszeretet, empátiát és igazi csapatmunkát igényel – mondta köszöntőjében Németh Norbert, a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Karának dékánhelyettese.

A Fiatalok Fórumát a Debreceni Egyetem Orvosi Rehabilitáció és Fizikális Medicina Klinikája és a Magyar Rehabilitációs Társaság közösen szervezte. Az eseményen 15, a rehabilitációban dolgozó 35 év alatti szakember, orvos, gyógytornász, gyógypedagógus ismertette kutatási eredményeit.

- A rehabilitációs szakma, a rehabilitációs kutatás fejlődőben van. Ez a fórum jó alkalom arra, hogy a rehabilitáció iránt érdeklődők még jobban megismerjék ezt a szakterületet. Az előadások témájában fontos szerepet kapnak a különböző rehabilitációs technikák, azok fejlesztése, összehasonlítása, újfajta rehabilitációs módszerek bemutatása, a robottechnika, amely rohamosan fejlődik ezen a területen is – emelte ki Jenei Zoltán, a Debreceni Egyetem ÁOK Orvosi Rehabilitáció és Fizikális Medicina Klinika igazgatója.

Az Xbox agysérültek terápiájában való alkalmazásáról, az égési sérült gyermekek rehabilitációjáról és a végtagamputáltaknál használt érzéstelenítési technikák hatásairól is hangzottak el előadások a pénteki rendezvényen.

- A modern technológia a rehabilitációban ugyanúgy jelen van, mint az orvostudomány más területein, ezek számos új lehetőséget jelentenek a terápiában. A társaság elkötelezett abban, hogy a fiatal rehabilitációs szakemberek minél jobb képzést kapjanak, és minél több lehetőséget arra, hogy saját kutatásaikat, kutatási eredményeiket be tudják mutatni – hangsúlyozta Mayer Ágnes, a Magyar Rehabilitációs Társaság ifjúsági titkára.

A fórumon elhangzott előadásokat 3 tagú zsűri értékelte, a versenyen a Debreceni Egyetem Orvosi Rehabilitáció és Fizikális Medicina Klinikájának munkatársai második helyen végeztek. Pádár Alexandra, Nagy Szabina és Szabados Éva Anna: Hemipareticus betegek körében alkalmazott elektromyogram-triggerelt funkcionális elektromos stimulációs kezelés és a vizuális feedback tréning hatékonyságának vizsgálata a felső végtagi funkciók fejlesztésének tekintetében (pilot study) címmel tartott előadást.

- Debreceni Egyetem -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!