Debrecen hírei

2018.05.29. 18:09

Nyeregbe, Debrecen! - Nyakunkon az első Bringafeszt

Debrecen - A programtól a közlekedési balesetek és sérültjeik számának csökkenését várják a szakemberek.

Debrecen - A programtól a közlekedési balesetek és sérültjeik számának csökkenését várják a szakemberek.

A bringások lesz a terep vasárnap a Baltazár Dezső téren, hiszen ekkor rendezik meg az I. Bringafesztet, amely a kerékpáros életmód népszerűsítését hivatott elősegíteni. A szervezők reggel kilenctől este kilencig gyakorlatilag egésznapos családi programmal várják az érdeklődőket.

– Debrecenben egy bringaközlekedéssel kapcsolatos szemléletformálást szeretnénk végrehajtani – ismertette Széles Diána alpolgármester az esemény sajtótájékoztatóján. – Rengeteget járok kerékpárral, így érzékelem, hogy milyen konfliktusok vannak a gyalogosok, kerékpárosok és a járművezetők között. Úgy gondoltuk, hogy a Debreceni Bringaprogram lehetőséget ad arra, hogy a kerékpárosok szemével láttassuk a debreceni közlekedést, illetve felhívjuk a figyelmet, hogy melyek azok a pontok, ahol fokozott figyelemmel kell közlekedni. Terveink szerint a program segítségével a kerékpározás közösségszervező ereje nő, és egy jelentős debreceni bringás közösség alakulhat ki. Remélhetőleg ezáltal a kerékpározás népszerűsége és elfogadottsága növekedni fog, a kerékpárosok közlekedési és közlekedésbiztonsági célú ismeretei bővülni fognak.

Azt várjuk, hogy a programban részt vevők tudatosabban fognak közlekedni, ami magával hozza a közlekedési balesetek és sérültjeik számának csökkenését”

– mondta el az alpolgármester.

Családi esemény

Ennek a programnak a része lesz a most vasárnap megrendezésre kerülő I. Bringafeszt, amely egy egész napos családi programot takar. A műsor vasárnap bringás reggelivel kezdődik, ezt követi egy kerékpáros ügyességi verseny gyermekeknek. A rendezők azokra a lurkókra is gondoltak, akik még nem elég magabiztosak a nyeregben, őket szakemberek tanítják meg biztonságosan biciklizni. A délelőtt folyamán lesznek biztonságtechnikai előadások, biciklis bemutatók, zenei produkció tombolahúzás, míg délután egy közös tekerésre invitálják a kerékpárosokat a rendezők.

A Bringafeszt ideje alatt egy különleges, színes bringakígyó kerül a Baltazár Dezső térre, amellyel kiváló szelfiket lehet majd készíteni”

– hívta fel a figyelmet Gődény Gábor, a VisitDebrecen divízió vezetője.

– Vasárnaptól Belvárosi Bringaközpont néven egyelőre ideiglenesen egy bringajavító műhely is helyet kap a Baltazár Dezső téren, ahol szakemberek ingyenesen átvizsgálják, és ha szükséges, szervizelik a kerékpárokat. Amennyiben ez a kísérlet sikeres lesz, akkor szeretnénk állandóvá tenni ezt a lehetőséget. A Debreceni Bringaprogram részeként pedig hamarosan egyedi kerékpárszámlálót telepítünk a Csonkatemplom elé, amely képes megszámolni, hogy az adott napon hány bringás halad át az adott útszakaszon, ezzel is elősegítve a kerékpárostársadalom összetartozását.

MSZ


[related-post post_id="3875498"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!