Debrecen hírei

2018.05.14. 18:35

Ha támadnak a dolmányos varjak…

Debrecen - Fészkeiket védve az emberrel is összetűzésbe kerülhetnek a madarak.

Debrecen - Fészkeiket védve az emberrel is összetűzésbe kerülhetnek a madarak.

A varjúfélék régóta előfordulnak városi környezetben, a 20. század elejétől azonban jelentős mértékű urbanizációjuk kezdődött világszerte. A 2000-es évek fordulójának környékén a cívisvárosnak is állandó lakójává vált a dolmányos varjú. Itt ugyanis kiváló életfeltételeket talált: a parkok, utcák idős fái biztonságos helyet nyújtanak a fészkelésükhöz, továbbá állandó, változatos és kiszámítható táplálékforrást jelent számukra a kommunális hulladék, állatkerti takarmány, stb.

A Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar Természetvédelmi Állattani és Vadgazdálkodási Tanszéke 2006 óta figyeli és vizsgálja a városi környezetben előforduló varjúféléket; különös tekintettel a totálisan urbanizálódott dolmányos varjúra. A nyolc éven keresztül (2006–2013) végzett fészekfelmérés jelentős városi állománynövekedést mutatott évről-évre.

Csak hessegessük el őket!

– Az elmúlt két évtizedben lejátszódott drasztikus populációnövekedés többek között az emberekkel szembeni atrocitások számának emelkedésével is jár. Egyre több bejelentés érkezik a lakosság részéről a varjak költési időszakra jellemző agresszív fiókavédelmező magatartásáról.

Nem csak házi kedvencekre, de már óvódásokra és mit sem sejtő járókelőkre is csaptak le ezek a madarak”

– tudtuk meg dr. Kövér Lászlótól, a Természetvédelmi Állattani és Vadgazdálkodási Tanszék adjunktusától.

– Május elejétől kezdve folyamatosan hagyják el a dolmányos varjú fiókák fészkeiket. A kirepülő fiatalok még rendkívül tapasztalatlanok, gyámoltalanok; a madárszülők még hónapokig gondoskodnak róluk. Különösen a kirepülést követő napokban, hetekben a madarak fokozottan vé­delmezik utódaikat, bármely, a fiatalokhoz közel kerülő állattal és az emberrel szemben is. Az ilyen jellegű interakciók esetén harsány károgásba kezdenek, illetve a „betolakodót” úgynevezett rácsapásos berepülésekkel próbálják elriasztani. Mivel ilyen esetben egy átlagos polgár lehajol, kezét maga elé teszi, így a varjak joggal érezhetik, hogy akciójuk eredményes volt. Mindebből az következik, hogy legközelebb is lecsapnak, sőt mi több, a későbbiekben sokkal bátrabban, nagyobb vehemenciával. Amit tanácsolhatunk, hogy egyrészt, ha tehetjük kerüljük el a fiatal dolmányos varjakat; illetve ha már akcióba lendültek, ne féljünk tőlük, karjainkat meglengetve hatékonyan távol tudjuk őket tartani! – javasolja a szakember.

SzT

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!