Debrecen hírei

2018.05.27. 08:22

„Ezen a napon a sütemények is édesebbek”

Debrecen - Még csak gyerekek, de számukra is a családdal töltött idő a legértékesebb.

Debrecen - Még csak gyerekek, de számukra is a családdal töltött idő a legértékesebb.

A nemzetközi gyermeknapot a világ számos országában megünneplik, az év különböző napjain. Hazánkban már hagyománnyá vált, hogy május utolsó vasárnapján köszöntjük fel a gyerekeket. Ahány ház, annyi szokás, akadnak olyanok, akik ajándékokkal halmozzák el ezen a napon a csemetéiket, de manapság az is elterjedt, hogy a szülők közös kirándulást, programot szerveznek.

A minap ellátogattunk a Debreceni Benedek Elek Általános Iskolába, ahol a kisiskolások elárulták nekünk, hogy számukra mitől is különleges május utolsó hétvégéje. Lakatosné Kozma Andrea tanítónő felügyeletével nagyon lelkesen várták a kérdéseinket, buzgón válaszolgattak, s örültek annak, hogy már nem sokat kell aludniuk vasárnapig.

Közös program legyen

Azt gondolnánk felnőtt fejjel, hogy a legtöbb ifjonc játékot szeretne, pedig nem ez számukra a legfontosabb. Második osztályosok, „alig érik fel a padot”, de a legnagyobb ajándék számukra az, ha a családjukkal tölthetnek el egy vidám napot.

– Szoktam ajándékot is kapni gyermeknapra, de azt sokkal jobban várom, hogy együtt lehessek a szüleimmel. Ilyenkor mindig elmegyünk kirándulni valahova, ahol jól érezzük magunkat. A szüleim tavaly is széppé tették ezt a csodás napot, állatkertben voltunk, ahol simogathattam lovat, kecskét és bárányt is. Szeretek állatok között lenni, de a legjobb mégis az volt, hogy a családom körében lehettem, remélem idén is így lesz – mondta Nagy Anna.

Különleges élmény

Mindenkinek vannak olyan emlékei, amelyeket soha nem akar elfelejteni. A gyermekekben is maradnak meg olyan gondolatok, élmények, amiket örökre a szívükbe zárnak. Gyermeknap előtt a szülők sokszor azon törik a fejüket, hogy mivel is lephetnék meg újra a kicsiket, mivel csalhatnak ismételten őszinte mosolyt az arcukra. A kisdiákok egyöntetűen azt válaszolták, hogy május utolsó vasárnapja azért különleges, mert akkor nincs semmi időhöz kötve, nem kell sietni sehova, minden pillanatot meg lehet élni.

– A hétköznapok mindig olyan gyorsan eltelnek, csak esténként találkozok anyával és apával, akkor pedig alig tudunk együtt lenni. Vasárnap a szüleim se fognak dolgozni, ezért több időt tudnak szakítani rám, másnap nem fogunk felmérőt írni az iskolában, így nem kell még otthon az estét tanulással tölteni. Iskolaidőben is próbálnak a szüleim tartalmas programokat szervezni, délutánonként néha elmegyünk fagyizni, de azért az nem olyan, mint amikor egész nap együtt lehetünk. Idén talán Zsuzsi-vonatozni fogunk, azonban ez még változhat a hétvégéig – tette hozzá mosolyogva Kondor Tamás.

Legértékesebb pillanat

Az idei évben is a legfelkapottabbak lehetnek az állatkertek, az élményparkok, de sokaknál az sem kizárt, hogy csobbanni fognak, hiszen igazán strandolós időre lehet számítani. Természetesen a gyerekek azt is elárulták, hogy a nagyszülők is kiveszik a részüket gyermeknapkor, szinte mindenki arról számolt be, hogy ilyenkor a nagymamák elkészítik számukra a kedvenc édességeiket. Legtöbbjüknél a sajtos pogácsa és a kakaós, lekváros palacsinta a sláger, de a meggyes pite sem maradhatott ki a felsorolásból. Nem volt meglepő számunkra, hogy gyermekként imádják a süteményeket, viszont az váratlanul ért minket is, hogy az édességek közös elkészítése jelenti számukra az igazi örömöt. Mosolyogva hallgattuk a kisiskolásokat, természetesen nem bánnák, ha mindennap gyermeknapra ébrednének. Nagyon jó volt megtapasztalni, hogy már gyermekként számukra is a családdal töltött idő a legértékesebb pillanat.

- Nagy Emese -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!