Debrecen hírei

2018.05.08. 07:35

Egyesek úgy dobják a szemetet az utcára, mint a középkoriak

Debrecen - Sokan hozzászóltak egy közösségi oldal csoportjában ahhoz a fotóhoz, ami a Sámsoni út és a Szeremlei utcák találkozásánál, egy olyan szelektív hulladékgyűjtő szigetet ábrázol, ahol a tartályok mellett több köbméternyi szemét látható.

Debrecen - Sokan hozzászóltak egy közösségi oldal csoportjában ahhoz a fotóhoz, ami a Sámsoni út és a Szeremlei utcák találkozásánál, egy olyan szelektív hulladékgyűjtő szigetet ábrázol, ahol a tartályok mellett több köbméternyi szemét látható.

Domokos Csilla, a Debreceni Hulladék Közszolgáltató Nonprofit Kft. szóvivője a Napló Agóra fórumán reagált erre. Azt írta: hétfőre (április 30-ára) nemcsak ott, hanem Debrecen többi szelektív szigete mellett is felgyűlt az illegálisan odahordott hulladék.

Szélmalomharc

Hangsúlyozta: a városban közterületen található 152 szelektív gyűjtősziget 5 méteres körzetében rendszeresen takarítanak. A tartályok ürítésekor – azaz minimum heti kétszer – a cég gépjárművezetője felméri, hogy szemetes–e a sziget környéke. Amennyiben igen, akkor délután felvonul a takarítóbrigád.

A legpiszkosabb, szemétlerakónak nézett tizenkét sziget körül hatot hetente, hatot naponta takarítanak. Az első négy hónapban a debreceni lakosok 155 tonna(!) hulladékot helyeztek el a szelektív szigetek tartályai mellett.

„Pénz, paripa, fegyver”

Ahhoz, hogy minden egyes szelektív szigetet naponta ellenőrizzenek és takarítsanak, plusz 3 műszakra, vagyis 2 járműre, 3 gépjárművezetőre és 6 rakodó munkásra lenne szükség. A cég szolgáltatási díjból származó bevétele erre azonban nem elegendő.

Domokos Csilla kifejtette: felfoghatatlan, hogy az ország második legnagyobb városában – ahol ennyi fejlesztés történik – ilyen problémákkal kell küzdeni. Miközben az ovisokkal a hulladék keletkezésének megelőzéséről ötletelnek, egyesek a szemetet épp úgy kidobják az utcára, mint a középkorban – fogalmazott a szóvivő.

OCs


Napi, heti takarítással

A városban napi takarítást igénylő szigetek: Széna tér, Bocskai tér (a volt Meteor Mozi előtt), Senyei-Oláh István utca 13., Egyetem sugárút – Honvéd utca sarok, Rigó utca – Lándzsa utca kereszteződés (a trafóház mellett), István út 119. (a Szent István templomnál). Heti takarítást igénylő szigetek találhatók: Pallag, Mezőgazdász utca – Manninger Gusztáv utca kereszteződés, Sámsoni út Szeremlei utca sarok, Lahner utca – Irányi Dániel utca sarok, az Ibolya utcai Coopnál, a Viola utcai Coopnál, az Angyalföld téren, és a Derék utca 68-nál, a Spar parkolóban.


[related-post post_id="3838012"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!