Debrecen hírei

2018.04.18. 13:05

Kodályról nevezték el a Dóczy egyik termét

Debrecen - Ünnepélyes keretek között nevezték el a Debreceni Református Kollégium Kossuth utcai Dóczy Gimnáziumának ének-zene tantermét szerdán.

Debrecen - Ünnepélyes keretek között nevezték el a Debreceni Református Kollégium Kossuth utcai Dóczy Gimnáziumának ének-zene tantermét szerdán.

A névadás kezdeményezője, Király Levente Zsolt az intézmény ének-zene- és egyháziének-tanára, valamint a Dóczy vegyes karának karnagya elmondta: a tantermet 6 évvel ezelőtt alakították ki a tetőtérben, de eddig nem volt neve. Most azért döntöttek úgy, hogy a háromszoros Kossuth-díjas zeneszerzőről, zenetudósról, zeneoktatóról és népzenekutatóról, Kodály Zoltánról nevezik el a helyiséget, mert kiemelkedőnek gondolják a Kodály-módszert, és ennek megfelelően tanítanak.

Király Levente Zsolt arról is beszélt, hogy Kodály Zoltán 1934-ben járt a Dóczy Gimnáziumban. Az iskola akkori diákjai tiszteletére, – Horváth Károly zenetanár vezényletével – előadták Kodály Pünkösdölő című kórusművét.

Koncerttel kísérve

A mostani névadó ünnepséget a Dóczy Dísztermében tartották, melynek keretében többek között Berkesi Sándor, a Kollégiumi Kántus Kossuth-díjas és Liszt-díjas karnagya „Igaz vagy Uram ítéletedben” – a „református” Kodály címmel tartott előadást, majd Wagner Lajos operaénekes, a debreceni Csokonai Nemzeti Színház Csokonai­, Rubányi- és Kölcsey-díjas művésze énekelt. A hangversenyt követően elhelyezték Jablonczay Kálmán Kodály Zoltánról készített portréját.

OCs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!