Debrecen hírei

2018.04.18. 19:15

Csaknem ezer önkéntes a Vöröskeresztnél a megyében

Debrecen - Mintegy 18 ezer donor jelent meg a véradásokon, ez a várt eredmény 75 százaléka.

Debrecen - Mintegy 18 ezer donor jelent meg a véradásokon, ez a várt eredmény 75 százaléka.

– Az elmúlt évben 927 önkéntessel szolgáltuk a vöröskeresztes ügyeket ügyeket Hajdú-Bihar megyében. Elköltözés, továbbtanulás vagy egészségi állapot miatt számunk 70-nel csökkent 2016 óta. Szociális tevékenységünk rendszeres segítségnyújtásból és nagyobb jótékonysági akciókból; gyűjtésekből, osztásokból állt – emlékezett vissza az elmúlt esztendőre Oláh Miklós, a Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar Megyei Szervezetének alelnöke a kedden tartott közgyűlésen.

Akadályok is felmerültek

Felidézte továbbá a 2017-es karácsonyi akciójukat is, melynek végéig 1500 csomagot osztottak ki a célcsoportba tartozó hátrányos helyzetű embereknek a megyében. Elmondta, mintegy 18 ezer donor jelent meg a véradásokon, mely a tőlük várt eredmény 75 százalékát tette ki. Hátráltató tényezőnek nevezte meg a plazmaferezis-központok létrejöttét, melyek mintegy „elszívják” a véradókat azzal, hogy magas juttatásokkal honorálják a ferezist.

– A Bem téri vérellátóban az elmúlt években csaknem feleannyi donort ismertek el a Vöröskereszt szervezésében, mint korábban, ez is befolyásolja az említett 75 százalékos eredményességet – mondta Oláh Miklós, utalva arra, hogy míg egy véradáson megjelenő átlagos donorszám 8 főre esett vissza, addig a korábbi évek adatai szerint 20 fő körül állt. Mindennek ellenére újításokban és megoldásokban gazdag év volt a tavalyi.

VK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!