Debrecen hírei

2018.04.20. 18:48

Az ősember ökológiai lábnyoma

Debrecen - Az emberiség környezetre gyakorolt hatását mutatja be a most megnyílt tárlat.

Debrecen - Az emberiség környezetre gyakorolt hatását mutatja be a most megnyílt tárlat.

"A sziklától a kőbaltáig, az erdőtől a sivatagig" címmel nyílt új időszaki kiállítás a Déri Múzeumban. Az ünnepélyes megnyitót, a tárlat sokszínűségét érzékeltetendő az észak-ausztráliai őslakosok különleges fúvós hangszere, a didgeridoo hangjaival vezették fel. A kiállítás többek között azt mutatja be, hogy milyen hatása volt az embernek már az őskorban a klímaváltozásra.

A megnyitón Komolay Szabolcs alpolgármester úgy fogalmazott, a civilizációt onnantól számolják, amikor az ember elkezdte a maga képére, a maga javára formálni a környezetét.

Fotók: Derencsényi István

- Nem is gondoljuk végig, hogy belenyúlva a környezetbe milyen hatást válthatunk ki. A legtöbb kiállítás a múltról szól, de mindig kell, hogy üzenjen valamit a mának, itt is van egy ökológiai lábnyom, ugyanis megnézhetjük, hogy mit hagyott ránk az őskori ember.

A kiállítást dr. Aradi Csaba, a Hortobágyi Nemzeti Park egykori igazgatója nyitotta meg. Az ökológus Konrad Lorenz, A civilizált emberiség nyolc halálos bűne című könyvének egyik pontjára hívta fel a figyelmet. – Az egyik fejezet az elsivatagosodás. De nem az, ami a zöld természetet pusztítja el, hanem az, ami bennünk végbement, hogy megszűnt a tőlünk függetlenül keletkezett szépség és nagyság tisztelete. Ezt a tiszteletet kellene visszaszerezni, hogy másként tudjunk gondolkodni a világról, hogy meg tudjuk őrizni az erdőket, vagy éppen a világtengerek algamezőit, amelyek képes felvenni a fölös széndioxidot – mondta el a szakember.

A kiállítás július 29-ig látogatható a Déri Múzeumban.

MSZ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!