Debrecen hírei

2018.03.07. 19:24

Milyen történelem „jut” a határon túliaknak?

Debrecen - Az oktatás és a nyelv szerepe az identitástudat megőrzésében – erről is tanácskoztak a doktoranduszok.

Debrecen - Az oktatás és a nyelv szerepe az identitástudat megőrzésében – erről is tanácskoztak a doktoranduszok.

A valódi magyar történelmet tanulják a határon túli magyarok? - ilyen és ehhez hasonló kérdésekre keresték a választ a Debreceni Egyetemen szerdán.

A Doktoranduszok Országos Szövetségének Történelem- és Politikatudományi Osztálya, valamint a Debreceni Egyetem Doktorandusz Önkormányzata szervezésében valósult meg az a kerekasztal-beszélgetés, melynek témája a határon túli magyar kisebbségek oktatása és nyelvi helyzete volt.

Fotó: Derencsényi István

- Az nem lehet, hogy egy magyar ember ne a valós történelmet ismerje meg. Fontos, hogy nyíltan tudja megélni a magyarságát. „Simuljanak ki” azok a történelemkönyvek, melyek úgy lépnek át a magyar történelmen, mintha nem is lett volna. Reméljük, hogy előrébb tudunk ebben lépni – mondta prof. dr. Jávor András, a Debreceni Egyetem rektori főtanácsadója, egyben a beszélgetés moderátora a téma fontosságát hangsúlyozva.

Átfogó képet kapni

A kerekasztal-beszélgetés egyik fő célja a tényfeltárás volt: átfogó képet kapni arról, mit tapasztalnak a szomszédos országokból érkező előadók a határon túli magyar nyelvű oktatásról, illetve a magyar nyelv használatáról, jelenlétéről.

Fotó: Derencsényi István

Szerbiából, Szlovákiából, Romániából és a Kárpátaljáról érkeztek olyan vendégek Debrecenbe, akik régóta szolgálják a magyarság ügyét.

KD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!