Debrecen hírei

2018.03.19. 08:04

Körbejártuk az egykori Meteor Mozi felújított épületét

Debrecen - Néhány éve még Debrecen egyik szégyenfoltja, hajléktalanok romos tanyája volt, ma azonban ismét barátságos hely Debrecenben a Bocskai téri, valamikori Meteor Mozi épülete. Magyarország legelső „kőből” épített mozijának múltját és jelenét az új tulajdonos, a Magyar Pünkösdi Egyház Debreceni Élet Gyülekezete egyik lelkipásztora mutatta be, így a pincétől a lapos tetőig tartó sétát tehettünk az épületben.

Debrecen - Néhány éve még Debrecen egyik szégyenfoltja, hajléktalanok romos tanyája volt, ma azonban ismét barátságos hely Debrecenben a Bocskai téri, valamikori Meteor Mozi épülete. Magyarország legelső „kőből” épített mozijának múltját és jelenét az új tulajdonos, a Magyar Pünkösdi Egyház Debreceni Élet Gyülekezete egyik lelkipásztora mutatta be, így a pincétől a lapos tetőig tartó sétát tehettünk az épületben.

A pincétől a tetőig tartó sétánkat az iskola felőli főbejáratnál, az aulában kezdtük. Kiss József elmondta: a felújítás során csak minimális mértékben változtattak a falak elrendezésén, a helyiségek hasonló funkciót kaptak, mint egykor.

Két méter szemétréteg

– Amikor 2016 májusában megvettük az épületet, a pusztulás jelei mutatkoztak itt – mesélte kalauzunk. Kifejtette: az elvileg bezárt házba nagyjából két évtizedig hajléktalanok jártak be, akik szinte minden még használhatót kiszedtek, magukkal vittek, sőt még tüzet is gyújtottak. A villanyvezetékeket, vízcsöveket, radiátorokat is igyekeztek „kinyerni”.

A cserébe behurcolt hulladékréteg vastagsága itt-ott a kétméteres magasságot is elérte, melyben patkányok szaladgáltak.

Összesen 50 köbméter hulladékot szállíttatunk el innen”

– ismertette a lelkipásztor. Elmondta: a falakon és a födém szerkezetén kívül szinte mindent fel kellett újítani. A renoválás során, az újraközművesítés után mindenhová új burkolatokat, ajtókat, ablakokat építettek be, a falakat kívülről szigetelték, kifestettek.

A 4 szintes, 1500 négyzetméteres épület 18 hónap alatt, fokozatosan újult meg. A munkák jelentős részét a gyülekezet tagjai végezték.

Az amerikás magyar mozija

Az aulából az egykori mozinagyterem felé vettük az irányt. Belépve először az tűnt fel, hogy nyoma sincs a kemény fából készült széksoroknak, melyeket 250 kék-fekete, puha párnás székkel váltottak fel. A mozivászon helyén színpadot alakítottak ki, ahol a zenés istentiszteletek alkalmával használt hangszerek álltak.

Kiss József itt arról beszélt, hogy az 1911-ben megnyitott mozit egy Amerikába kivándorolt, ott meggazdagodott, majd hazatért vállalkozó, Csomor Gyula építette, aki az akkoriban elérhető legmodernebb technikát alkalmazta. A komplexumhoz öt lakás is tartozott. Az egyikben lakott a mozi gazdája. (A lakásokat később államosították.)

Kiss József hangsúlyozta, hogy szükségük van erre a nagy házra, hiszen gyülekezetük már csaknem 400 tagú. Nemcsak Debrecenből, hanem a környező településekről is egyre többen járnak hozzájuk. Mivel a szépen renovált terem rendszeresen megtelik, sőt nem is fér be mindenki, az istentiszteletek számát hamarosan heti egyről heti kettőre emelik.

Összejöveteleiket az interneten valós időben 2-3 ezren szokták követni. Vasárnap estére ezen megtekintések száma rendszeresen eléri 25-30 ezret.

A lakosságot is szolgálni

A Meteor Keresztény Központnak elnevezett épületben ezután a pince felé vettük az irányt. Közben a lelkésztől megtudtuk, hogy csaknem egy éve karitatív tevékenységet is folytatnak. Hétvégék kivételével napi 650–750 adag meleg étellel várják ott a rászorulókat, amit nemcsak helyben lehet elfogyasztani, elvitelre is adnak.

– Mivel igyekszünk a lakosságot szolgálni, sok más programunk is van – jelentette ki a lelkész. Kiderült, a Biblia-iskola mellett például az étkezőben angol nyelvű istentiszteleteket tartanak fiataloknak, melyekre elsősorban külföldi diákok és angolul tanulók járnak. De nemcsak egyházi, szakrális összejövetelek vannak náluk. Például szintén népszerű az egészséges étkezésről szóló előadássorozat, az ingyenes ruhaosztás, az időseknek szóló vérnyomásmérés és klub.

Nekünk az lesz az értékmérőnk, hogy hogyan tudunk a környékbeli emberek javára lenni”

– fogalmazott vendéglátónk.

A környék fejlesztése is cél

Az épületbejárás következő helyszíne az egykori, földszinti gyermekmozi-terem volt, mely az aulától balra helyezkedik el. Érdekes, hogy az odavezető folyosón meghagyták az eredeti fekete mozaikborítást, melynek közepén egy nagy színes Miki egér-figurát raktak ki az ügyes kezű burkolók valamikor. A játszószobává alakított gyermekteremben arról beszélt a lelkész, hogy időnként ma is vetítenek a falra a kicsiknek.

Hangsúlyozta, hogy nemcsak az épületet hozták rendbe, hanem a környék rendezésére, fejlesztésére is törekszenek. Terveik között szerepel a ház előtti járda díszkövezése és a Bocskai park felújítása is.

Retro Meteor Kertmozi

Mivel a környéken lakók régóta rendszeresen azt kérik a Meteor Keresztény Központ fenntartóitól, hogy újra legyen mozi is az épületben, úgy döntöttek, hogy – amennyiben lesz rá pénzük – a Csillag utca felé eső egykori kertmozit is rendbe hozzák. Az elképzelés szerint a XXI. század elvárásainak megfelelően LED-fal jelenítené meg a képet, a hang pedig nem kihangosítva, hanem fülhallgatón keresztül jutna el a nézőkhöz.

Azért, hogy a vendégek ne ázzanak el egy nyári zápor alkalmával, könnyűszerkezetes, behúzható tetőt is kialakítanának. A Retro Meteor Kertmoziban elsősorban régi sikerfilmeket vetítenének.

- Orosz Csaba -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!