Debrecen hírei

2018.03.14. 14:19

Főhajtás a Hősöknek

<em>Legyen béke, szabadság és egyetértés – követelték legfőbb céljukként, kereken 170 esztendeje a márciusi ifjak. Történelmi 12 pontjuk élén ugyanakkor ezt is kinyilvánították: „Kivánjuk a’ sajtó szabadságát, censura eltörlését”. Azóta a 48-as forradalom hazánk függetlenségének jelképe és a szabad magyar sajtó ünnepe. </em>Vass Attila írása.

Legyen béke, szabadság és egyetértés – követelték legfőbb céljukként, kereken 170 esztendeje a márciusi ifjak. Történelmi 12 pontjuk élén ugyanakkor ezt is kinyilvánították: „Kivánjuk a’ sajtó szabadságát, censura eltörlését”. Azóta a 48-as forradalom hazánk függetlenségének jelképe és a szabad magyar sajtó ünnepe. Vass Attila írása.

Debrecen akkor hamarosan hazánk fővárosa lett. 1849-ben itt tanácskozott az Országgyűlés, a cívisvárosban laktak és dolgoztak a képviselők és a miniszterek, és idemenekült Kossuth Lajos is a családjával. A Szent Koronát a városházán helyezték el. A „szabadság őrvárosa” tisztség gyakorlását a Habsburg-ház trónfosztása és a Függetlenségi Nyilatkozat kiadása tette teljessé.

Aztán, a sors bosszújaként, a szabadságharc egyik döntő ütközetét is Debrecenben vívták meg: 11 nappal a világosi fegyverletétel előtt, honvédeinket itt győzte le a sokszoros túlerőben lévő, orosz cári sereg. Március 15. azonban ma, 170 év elteltével is a hazaszeretet, a hősiesség, az emberi büszkeség, kiállás és szolidaritás napja.

A meghitt ünneplést a főhajtás mellett az is gazdagíthatja, ha Hajdú-Biharban is meglátogatjuk az emlékhelyeinket. A hosszú hétvégén érdemes időt áldozni múltunk megismerésére, és testközelből magunkba szívni többek között a debreceni Nagytemplom, Kollégium, Podmaniczky-ház, Nagysándor-halom és Honvédtemető páratlan történelmi atmoszféráját, miként például a hajdúszováti templomkert – aradi vesztőhelyről származó – gesztenyését. Vigyünk ezekre a helyekre is egy-egy szál virágot!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!