Debrecen hírei

2018.03.06. 14:29

Erősítették kapcsolataikat az erdélyiekkel a hajdúk

Erdély, Hajdúnánás - Hajdúnánás-Debrecen-Kolozsvár-Gyulafehérvár-Nagyenyed-Nagyvárad-Debrecen-Hajdúnánás volt az útvonal.

Erdély, Hajdúnánás - Hajdúnánás-Debrecen-Kolozsvár-Gyulafehérvár-Nagyenyed-Nagyvárad-Debrecen-Hajdúnánás volt az útvonal.

Tizenkettedik alkalommal szervezte meg Hajdúnánás a Bocskai Zarándoklatot, amely a hajdú múlt ápolása és őrzése mellett a magyar nemzeti egységet is hivatott szolgálni. A delegáció Bocskai István fejedelem életéhez és uralkodásához kapcsolódó helyszíneket, emlékhelyeket kereste fel.

Kolozsvár, Gyulafehérvár

Az idei zarándokutat, melyhez 18 fős küldöttség csatlakozott, mint mindig, most is Szólláth Tibor, Hajdúnánás polgármestere vezette. Vele tartott többek között Hajdúböszörmény, Hajdúdorog, Hajdúnánás és Vámospércs több önkormányzati képviselője, alpolgármestere, valamint Meleg Vilmos és Kátai Zoltán művészek is.

A kétnapos erdélyi út első állomása Kolozsvár volt, a fejedelem szülőháza, amelyben napjainkban a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem rektori hivatala található. Az egyetem falain belül dr. Tonk Márton dékán köszöntötte a vendégeket. A résztvevők az ünnepély végén elhelyezték koszorúikat az épület földszintjén álló Bocskai István fejedelem mellszobránál és a Bocskai-ház külső homlokzatán lévő emlékműnél is.

A hajdúságiak következő állomása Fehér megye volt, ahol a gyulafehérvári római katolikus székesegyházban Horváth István főesperes köszöntötte a megjelenteket, s szólt a zarándoklat fontosságáról. Szólláth Tibor beszédében kiemelte, hogy 12. alkalommal vannak jelen négy hajdútelepülés képviseletében. Köszöntőjében méltatta Bocskai Istvánt, aki képes volt összetartani a magyarságot.

Nagyenyed, Nagyvárad

A zarándoklat utolsó napján Nagyenyed városát látogatta meg a küldöttség, ahol a vár falán az 1849. január 8-án lemészárolt magyarok emlékére elhelyezett táblát koszorúzták meg.

Hazafele menet megérkezett a delegáció Nagyváradra, ahol Pálfi József, a Partiumi Keresztény Egyetem rektora köszöntötte a résztvevőket. A nagyváradi Bocskai-megemlékezésen Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnökének üdvözletét Nagy József Barna EMNT-régióelnök adta át a zarándokoknak.

Buczkó József néprajzkutató, a hajdúnánási Móricz Pál Könyvtár és Helytörténeti Gyűjtemény igazgatója mesélte el a fejedelem koronájának történetét, annak magukkal hozott hasonmását a Hajdú Darabontok őrzésében mutatták be.

A Partiumi Keresztény Egyetem Bartók termében Kátai Zoltán énekmondó históriás magyar énekeket adott elő. A múltidéző műsort követően a zarándoklat tagjai és az érdeklődők átvonultak az egyetem belső udvarára, a Bocskai emléktáblához. Gacsályi Gábor hajdúnánási református lelkipásztor igehirdetését követően Meleg Vilmos színművész szavalt. A zarándoklat utolsó akkordjaként a résztvevők elhelyezték koszorúikat az emléktáblánál.

Harsányi Zsolt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!