Debrecen hírei

2018.03.01. 18:20

Az ajándékcsomagba rejtették el a bombát

Hajdúdorog - Több helyszínen is emlékeztek a vértanúhalált halt elődökre.

Hajdúdorog - Több helyszínen is emlékeztek a vértanúhalált halt elődökre.

Ebben az évben is ünnepségsorozattal emlékezett Jaczkovics Mihály püspöki vikárius és két társának, Slepovszky János püspöki titkár és Csatth Sándor egyházmegyei főügyész vértanúhalálára a település.

Méltatták a munkásságukat

1914. február 23-án Debrecenben, a püspöki székhelyen történt a halálukat okozó robbanás, amelyet ajándékcsomagba rejtett bomba okozott.

Az ünnepség a Szent Bazil Görögkatolikus Gimnázium kápolnájában panachida szertartással kezdődött, majd koszorúzással folytatódott a középiskolában kialakított Jaczkovics Mihály emléksaroknál. Az emlékezők ezt követően átvonultak az egykori külhelynök lakóházához, a Líceumhoz, ahol megkoszorúzták az utódaik által elhelyezett emléktáblát. Galamb Györgyné, a Jaczkovics Mihály Kulturális Alapítvány kuratóriumának elnöke és Dalanics Zoltán parochus méltatták a vikárius munkásságát.

A rendezvénysorozat a Mészáros Károly Városi Könyvtárban ért véget, ahol Jaczkovics Mihály emlékének tiszteletére szavalóversenyt tartottak. A közel húsz felső évfolyamos tanuló vállalta a megmérettetést a háromfős zsűri előtt. A megemlékezést megtisztelte jelenlétükkel Jaczkovics Mihály dédunokája és ükunokája.

HBN


A legjobb versmondók

Első korcsoport:

I. Debreceni Péter (Móra Ferenc Általános Iskola és AMI)

II. Lelesz Diána (Szent Bazil Oktatási Központ Általános Iskola)

III. Percze Márton (Móra Ferenc Általános Iskola és AMI)

Második korcsoport:

I. Szőke László Milán (Szent Bazil Oktatási Központ Általános Iskola)

II. Balogh Attila (Móra Ferenc Általános Iskola és AMI)

III. Simon Máté (Móra Ferenc Általános Iskola és AMI)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!