Debrecen hírei

2018.02.10. 19:00

Viadal dúlt a Nagytemplom előtt

Debrecen - Hangosan és látványosan űzték el a telet Debrecenből.

Debrecen - Hangosan és látványosan űzték el a telet Debrecenből.

Gólyalábasok és maskarások vonultak szombaton a Kossuth térre, ahol Konc király és Cibere vajda, vagyis a Bőség és Szükség urai küzdöttek meg egymással. A harcot a böjtöt képviselő Cibere vajda nyerte, mellyel a farsangi időszak hivatalosan is lezárult – XVII. Debreceni Maskarádén ezzel a harsány csatával űzték el a telet, a hagyományokhoz hűen.

Hatméteres kalács is készült

Az egész napos programsorozat középpontjában a finom ízek kedvelőinek örömére a különféle kalácsok álltak: kürtős-, mézes-, foszlós és töltött kalácsot is kóstolhattak a látogatók. A szombat délután kiemelkedő gasztronómiai attrakciójaként egy óriási kürtőskalácsot készítettek a „kalácsosok”. A végeredmény egy hat méter hosszú, mintegy nyolc kilogrammos finomság lett – ez a méret húsz hagyományos kürtőskalácsénak felel meg. A mindössze néhány perc alatt készre sütött finomság gondos és szorgos kezek munkájaként készült el, nem akármilyen módón: faszénen sütve.

A készítők azt is elárulták, milyen hozzávalók szükségesek ehhez az ízes csemegéhez. A tésztához csak és kizárólag jó minőségű alapanyagokat használnak fel, a magas sikértartalmú liszt az egyik ilyen elengedhetetlen összetevő. Fontos a megfelelő ideig kelesztett tészta, amit ideális hőfokon parázsló faszénen addig kell sütni, míg meg nem „tippad”, azaz nem tapad rá a fára. Természetesen az is fontos, hogy hozzáértő, dolgos kezek munkálják, hiszen minden másodperc számít. Az óriás kürtőskalácsot hét kilogramm lisztből készítették, ám a többi hozzávaló mennyisége – mint például a tojás, tej, élesztő vagy víz – kulisszatitok maradt. Annyi biztos, hogy igazán ízletesre sikerült, hiszen pillanatok alatt elfogyott.

Fotó: Molnár Péter

Mifelénk Székelyföldön főleg a hagyományos, a cukros és a diós, Magyarországon a fahéjas és a kakaós kürtőskalács a népszerű. Vannak gyümölcsös, sós vagy mákos kalácsok is, de mi inkább a hagyományos ízeket próbáljuk megkedveltetni"

– mondta Kovács István kalácskészítő mester.

Aki lemaradt volna a hatalmas kalácsról, cseppet se aggódjon, a tervek szerint ugyanis nyáron egy tizenhárom méteres kürtőskalács elkészítése lesz a cél. Ha sikerül, az akár a Guinness Rekordok Könyvébe is bekerülhet.

Dínom-dánom

A kalácsok mellett más finomságoknak is jutott hely Debrecen főterén. A kirakodóvásáron a Hajdú-Bihar Megyei Vásárszövetség tizenöt tagtelepülése képviseltette magát kézműves termékekkel, borokkal, kemencében sült kenyérrel, sajtokkal és húsárukkal. A zenei élményeket olyan együttesek szolgáltatták, mint a Flaska Banda, a Bürkös Zenekar, a Törkölyt, a Bíró Együttes, Heit Lóri és zenekara, valamint a Garagulya Gólyalábas Társulat. Zárásként a Cívis Banda muzsikájára pedig a táncos lábúaknak is kedvezett.

HBN–VK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!