Debrecen hírei

2018.02.22. 12:47

Új névvel, új épülettel és új vezetővel bővül az egyetem böszörményi campusa

Debrecen, Hajdúböszörmény - Február 1-jétől új néven, Gyermeknevelési és Gyógy­pedagógiai Karként működik tovább a Debreceni Egyetem hajdúböszörményi kara. Dr. Gortka-Rákó Erzsébet, a Gyógypedagógiai Intézet újonnan kinevezett vezetője szerdán vette át megbízását dr. Bálint Péter dékántól.

Debrecen, Hajdúböszörmény - Február 1-jétől új néven, Gyermeknevelési és Gyógy­pedagógiai Karként működik tovább a Debreceni Egyetem hajdúböszörményi kara. Dr. Gortka-Rákó Erzsébet, a Gyógypedagógiai Intézet újonnan kinevezett vezetője szerdán vette át megbízását dr. Bálint Péter dékántól.

A gyógypedagógiai képzés ugyan már 2017-ben elindult a Debreceni Egyetemen, a kar viszont csak ez év februárjától viseli a Debreceni Egyetem Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Kar elnevezést, azt mostanra jegyezték be – jelentette be a szerdai sajtótájékoztatón prof. dr. Bálint Péter dékán a felsőoktatási intézet hajdúböszörményi campusán.

Biztos állás

Újabb szakmai képzések és szakirányok kidolgozására törekednek a karon, amihez az erős szakmai stáb és a folyamatosan fejlődő intézmény is hozzájárul – számolt be dr. Gortka-Rákó Erzsébet, a Gyógy­pedagógiai Intézet igazgatója. Bálint Péter a továbbiakban arról szólt: – A gyógypedagógiai képzés indulása előtt alapos felmérést végeztünk arról, mekkora szakemberhiány van az ország keleti részében. Hiába volt az országban több képzőhely, közel 20 ezer szakember így is hiányzott, mivel a diploma megszerzése után már nem tértek haza. A nappali és a levelező képzésben résztvevők egyaránt pályázhatnak a Klebelsberg-ösztöndíjra, amit akkor kaphatnak meg, ha biztosítják elköteleződésüket a szakma iránt. Ugyanakkor, akik élnek a lehetőséggel, azok a lakhelyükhöz közel biztos állást kaphatnak – részletezte a dékán. Hozzátette, a karon szeptemberi adatok szerint 1384 hallgató tanult, ám ez a szám évente több mint 200-zal nőhet, így a jelenlegi épület szűkös lesz.

Dr. Gortka-Rákó Erzsébet veszi át megbízását dr. Bálint Péter dékántól | Fotó: Matey István

Kiss Attila, Hajdúböszörmény polgármestere bejelentette, az egyre növekvő létszám miatt az egyetem megkapja a II. Rákóczi Ferenc utca 2. szám alatt álló volt iskolaépületet.

Európában is ritkaság

– Az együttműködés keretében már régóta tervezzük, hogy létrehozunk egy egészségügyi fejlesztési központot a szellemileg vagy testileg sérült gyerekek és felnőttek számára, ahol különböző terápiákon vehetnének részt. A centrum ráadásul a hallgatók gyakorlati helye is lenne, így több célt szolgálna. A tervezés körülbelül 1-1,5 évig tarthat, viszont mindenképpen szeretnénk a közeljövőben létrehozni az központot – mondta a polgármester. Az a strandfürdő területén épülne fel, ahol jelenleg körülbelül 21 hektárnyi terület van szabadon. A beruházás mintegy 10 milliárd forintba kerülne, viszont ehhez hasonló intézmény mindössze 2 vagy 3 van egész Európában.

BR

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!