Debrecen hírei

2018.02.08. 11:38

Megkezdték a tócóskerti fedett kispiac építését

Debrecen - A tervek szerint őszre elkészülő épületben 68 árusító asztalt helyeznek el.

Debrecen - A tervek szerint őszre elkészülő épületben 68 árusító asztalt helyeznek el.

A Tócóskertben élők régi álma válik most valóra azzal, hogy a Holló László sétány István út felőli végénél elkezdődött a fedett kispiac építése."

Így fogalmazott csütörtök délelőtt a helyszínen tartott Fidesz-sajtótájékoztatón dr. Pósán László országgyűlési képviselő. Elmondta: a beruházáshoz szükséges 200 millió forintot a város pályázaton nyerte el.

Az Új Főnix Terv Élhető város programjának keretében egy több mint 3 ezer négyzetméteres önkormányzati tulajdonú üres telken olyan épületet emelnek, amely nem lesz teljesen zárt, de a tető és a falak (üvegfalak) azért védenek majd az időjárás viszontagságaitól. (A közvetlenül az építési terület mellett működő tócóskerti kispiacon jelenleg nincs épület.)

Fotó: Matey István

Dr. Pósán László arról is beszámolt, hogy az új létesítményben 68 árusítóasztalt helyeznek el, ugyanolyan méretűeket, mint amilyenek a város más piacain is találhatók. A komplexum része lesz egyebek mellett 4 üzlet, vizesblokk és egy piacfelügyeleti iroda is. Az olcsóbb üzemeltetés érdekében a tetőre napelemeket raknak, a biztonság érdekében a falakra kamerákat szerelnek fel. A tócóskerti kispiac épületét a tervek szerint még idén ősszel átadják.

Látványterv

A képviselő végül arra emlékeztetett, hogy a közelmúltban a Fényes udvari kispiac felújítása, átépítése is elkészült, vagyis betartották korábbi ígéreteiket.

Európai színvonalon

A piac mindig a Tócóskert egyik leglátogatottabb pontja volt. A környéken lakók régóta szeretnének itt méltó körülmények között vásárolni"

– jelentette ki a tájékoztatón Csaholczi Attila önkormányzati képviselő. Hozzátette: amióta elindult a beruházás többen megkeresték őt, és örömüket fejezték ki ezzel kapcsolatban, illetve különböző, az épületre vonatkozó igényeket is megfogalmaztak.

Látványterv

Csaholczi Attila kiemelte, ez csak az első lépcsője a Tócóskertben a közeljövőben várható átfogó fejlesztéseknek, melyek keretében például megújítják a zöldterületeket és valószínűleg új burkolatot kap a Holló László sétány.

Megújulhatnak a parkok

Varga András, a körzet másik önkormányzati képviselője hangsúlyozta: ha minden jól alakul, a város több mint 1 milliárd forintot tud majd a Tócóskerti zöldterületek megújítására elkölteni. Egyebek mellett rendbe hozzák az Angyalföld teret és a Margit teret, megújítják a játszótereket és a parkolók egy részét is.

Újságírói kérdésre válaszolva dr. Pósán László elmondta: a tócóskerti kispiac az építkezés idején zavartalanul fog működni. Helypénz a leendő épületben is lesz, de a mostanihoz képest nem emelkedik.

Csaholczi Attila végül hozzátette: az új piacépületet a későbbiek folyamán közösségi célokra is használnák.

HBN-OCs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!