Debrecen hírei

2018.02.25. 14:19

Magyar siker külföldön

Debrecen - A vendégnek meg kell találnia a fodrászát, a fodrásznak pedig a vendégét.

Debrecen - A vendégnek meg kell találnia a fodrászát, a fodrásznak pedig a vendégét.

Idén ötödik alkalommal rendezték meg az amerikai Hairbrained Video Awards versenyt. Több mint nyolcszáz alkotás közül ifj. Szél Sándor (Sasa) Awakening című kisfilmjét választották be az Even Further Video of The Year kategória öt döntős videója közé. A Hairbrained (későbbiekben HVA) fodrászok, szalonok és akadémiák által készített inspiráló és kimagasló minőségű digitális videoalkotásokat versenyeztet, hat kategóriában. A díjátadót március 4-én tartják a New York-i Arena Night Clubban. A nyertesek bejelentése, kitüntetése és díjazása ezen az estén fog megtörténni, amit a hazai fodrász is nagy izgalommal vár.

Szél Sándor, az elismert fodrász beszélt a Naplónak pályafutásáról, legnagyobb élményeiről és egyebek mellett a videoalkotásáról is sok mindent megtudhattunk.

Komolyabban csinálni

– A családomban mindenki fodrász, én voltam az egyedüli, aki soha sem akart ezzel foglalkozni. Később úgy alakult, hogy egy nyáron a szoboszlói szalonunkban segédkeztem. Először csak a barátoknak, ismerősöknek készítettem el a frizurájukat.

Édesapám munkáiban megláttam, hogy a fodrászat nem csupán egy foglalkozás, hanem művészet. Amikor egy orosz fodrásznak, Sergey Zverevnek láttam a show-ját, akkor lettem a szakma szerelmese, és döntöttem el, hogy akkor ezt most csináljuk sokkal komolyabban. Még tanuló sem voltam, amikor beneveztek egy országos versenybe. Ezt meg is nyertem, nagyjából így kezdődött a pályafutásom – kezdte feleleveníteni emlékeit.

Megtudhattuk, hogy Sasa nem szeret egy helyben „üldögélni”, ezért is van az, hogy több városban dolgozik.

Folyamatosan fejlődésben

Tizenhét éve dolgozom a szakmában. Jelenleg a szoboszlói és debreceni üzletek mellett két dániai szalonnal bővültünk, amit a családom többi tagja üzemeltet. Sikerünk titka szerintem az, hogy mindig újítunk, változtatunk, kockáztatunk, folyamatosan fejlődésben vagyunk."

A fodrász elmondása szerint szeret egyszerre több helyen is dolgozni. Ezért 2008-tól pár hetente a fővárosban is megfordul. A legjobb időszakként a 2000-es évek Debrecenét említette meg.

Az egyediség a legfontosabb

– A legjobb időszakunk 2002-től volt Debrecenben, amikor megnyitottuk új szalonunkat. Abban az időben nálunk az avantgárd művészet hódított, 3-4 színnél kevesebbet senkinek sem festettünk. Most teljesen átalakult az egész, nagyon sokan egyenhajjal járnak. Továbbra is azon dolgozok, hogy ez megváltozzon. Minden hajba megpróbálok valami olyan pluszt beleadni, amitől az más lesz, mint a többi. Napjainkban azt tapasztalatom, hogy ez változik, újra kezdenek az emberek az új és a formabontó stílus felé „kacsintani”, aminek nagyon örülök. Azt szoktam mondani, hogy a vendégnek meg kell találnia a fodrászát, a fodrásznak pedig a vendégét – hangsúlyozta a fodrász.Szél Sándor életében volt egy kis kitérő. Két évig Dániában dolgozott, hogy ott is kipróbálja magát. Mivel a kinti cég egy idő után más irányba ment, mint ahogy ő azt elképzelte, így 2011-ben visszatért Magyarországra. 2016-ban készült el Sasa „Awakening” című rövid filmje, ami bekerült az Aipp Awards versenybe. Az Aipp egy nemzetközi szervezet. Azért hozták létre, hogy még jobban elismerjék a fodrászoknak azt az ágát, akik kollekciókat és videókat készítenek. Ez az a kisfilm, ami idén a Hairbrained Video Awards versenyen is sikert aratott, ezért megkértük Sasát, hogy néhány gondolatban fejtse ki számunkra, hogy miről is szól ez a videó, hogyan született meg.

„Maszkot” hordanak

– A film a mai társadalmunkról szól, ahol az emberek nagy része „maszkot” hord, elfedve ezzel valódi énjüket. Az ébredés néha fájó, de szükségszerű. Mindezt a filmben egy „álomvilágban” próbáltam megjeleníteni – a divatot és a fodrászatot bevonva –, amelyben a főszereplő maga sem tudja, hogy ki ő valójában.

Mivel az alapsztori a verseny előtt egy hónappal állt össze, a forgatást rövid idő alatt bonyolítottuk le. A forgatás során sok akadályba ütköztünk, de úgy voltam vele, bármi is történjen, nekem ezt meg kell csinálnom – emelte ki Sasa.

Természetesen minket is érdekelt, mit hozhat egy ilyen volumenű verseny a nyertesek részére. A hírnév mellett van-e bármilyen más jutalom, esetleg nagyobb pénzösszeg.

– Van pénzdíj, kategóriánként díjazzák a jelölteket, valamint van egy fődíj, ami már egy komolyabb összeg. Csak az kapja meg a pénzt, aki ott van a díjátadón és átveszi a nyereményét. Márciusban több szakmai utam is lesz, de szeretnék a díjátadón részt venni – mondta Sasa.

Újat és maradandót alkotni

Ismerve ifj. Szél Sándor pályafutását és munkáit, mi is szurkolunk neki, hogy minél nagyobb sikereket érjen el a jövőben. Végezetül elárulta nekünk, hogy elsődlegesen nem a siker motiválja a munkájában.

– Igazából nem a sikerért tevékenykedem, hanem azért, mert élvezem. Addig fogok a szakmában dolgozni, amíg egy hobbi számomra. Ebben az évben még többet szeretnék utazni, hiszen kell a szellemi és a testi pihenés ahhoz, hogy utána újat és maradandót tudjak alkotni.

Nagy Emese

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!