Debrecen hírei

2018.02.22. 12:27

Ők a speciális törődést igénylők „fogtündérei”

Debrecen - A Klinika Fogorvostudományi Karán adottak a speciális feltételek a sérült emberek szakszerű ellátásához. Interjú Dr. Varga Istvánnal, a kar általános dékánhelyettesével.

Debrecen - A Klinika Fogorvostudományi Karán adottak a speciális feltételek a sérült emberek szakszerű ellátásához. Interjú Dr. Varga Istvánnal, a kar általános dékánhelyettesével.

Bizonyára vitte már gyermekét fogászatra. Izgult, ugye? Ön is és a gyermek is. Bizonyára megbeszélték, hogy ha ügyes és bátor lesz, kap valami apró meglepetést a beavatkozás után. Biztatta, de a doktor is igen figyelmes volt, részletesen elmesélte, mi fog történni. A kezelés picit fájt, de utána büszkén vitte haza a rendelőből az ajándék füzetecskét és a matricát gyermeke.

De ha önnek sérült gyermeke van, akkor mindezeket elfelejtheti, mert – valószínűleg már nagyon jól tudja – egy tortúra várja a fogászaton (is). Az értelmi fogyatékkal élők fogászati ellátása speciális terület. A betegek kevésbé együttműködőek, vagy egyáltalán nem azok, és gyakran a legegyszerűbb beavatkozásokat is csak altatásban lehet elvégezni náluk. Fogszuvasodás szempontjából a legveszélyeztetettebb csoport a fogyatékkal élőké, mivel esetükben a megfelelő szájhigiéné nagyon nehezen kivitelezhető.

Mikorra tekint vissza ez a lehetőség a karon?

A centrum létrejöttét megelőzően is működött karunkon a fogyatékkal élő betegek altatásban történő ellátása, de ezekben az esetekben sajnos csak a szájsebészeti beavatkozásokra (foghúzás) korlátozódott. Egyéb csak a területileg illetékes fogászaton volt megoldható a kooperáló páciensek esetében. A páciensek és hozzátartozóik által megfogalmazott igény hatására végül a szakma és az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkárának kezdeményezésére 2013-tól öt centrumban – négy egyetemen és a Heim Pál Gyermekkórházban – összesen 300 millió forintos beruházás keretében alakították ki a speciális ellátást igénylő betegek szakrendelését, és kapott működési engedélyt. A szakrendelésen a fogmegtartó kezeléseket is magába foglaló ellátásokat végzik (úgy mint tömések, fogkőeltávolítás, vagy különösen indokolt helyzetben gyökérkezelés), amely elsősorban a nem együttműködő, középsúlyos és súlyos mentálisan sérült személyek esetében segíti a fogászati kezelést.

Mennyien fordultak már meg a rendelésen?

Az ellátott betegek száma évről évre folyamatosan növekszik. A múlt évben (2017) 293 beteg kereste fel a szakrendelést és 350 különböző esetet oldottunk meg.

Milyen speciális személyi és tárgyi feltételek szükségesek e betegek ellátásához?

A betegellátást olyan szakemberek végzik, akik kellő tapasztalattal rendelkeznek az említett betegekkel kapcsolatosan. A személyi feltételek az altatáshoz szükséges aneszteziológusból, aneszteziológus asszisztensből, műtőssegédből, valamint a fogászati beavatkozást végző fogorvosból és asszisztenséből állnak. A tárgyi feltételek közül az altatógép és az anesztéziához szükséges eszközök, műszerek és gyógyszerek, továbbá fogászati kezelőegység szükségesek. Az erre a célra kialakított rendelő, valamint a rendelő melletti külön helyiségben az ébredés utáni periódusban való megfigyeléshez fektető helyiség is rendelkezésre áll. A kezelőhelyiség akár fekvőbeteg esetén is akadálymentesen megközelíthető.

Korszerű rendelőhelyiség | Fotó: unideb.hu

Minden esetben altatás mellett történnek a kezelések?

A kooperáló, enyhe mentális fogyatékkal élő személyek megfelelő ellátási körülmények mellett (gyors kezelés, szülő jelenléte) ambuláns ellátásban is részesülhetnek. Amennyiben rövidebb beavatkozás szükséges, és a páciens is együttműködőbb, szájon keresztül beadott, úgynevezett szedatív gyógyszerekkel enyhe bódításban megkísérelhetők bizonyos beavatkozások, például tejfogak eltávolítása, csiszolása.

A nem kooperáló betegek esetében a fogászati ellátások biztonsággal csak altatásban végezhetők el.”

Fogpótlásokat is szoktak végezni?

Jelenleg nem készítünk fogpótlásokat speciális ellátást igénylő betegek számára, de zajlanak azok az előkészületek, amik bár csak nagyon indokolt esetben, de megteremtik a fogpótlások elkészítésének lehetőségét. Sajnos ehhez nem csupán tárgyi feltételek szükségesek, mert a fogpótlás elkészítésének folyamata a beteg részéről olyan együttműködést igényel, amelyre nem minden ide érkező és ellátásban részesülő páciens képes.

Vannak-e alapvető tudnivalók a szülők számára, akik odavinnék a gyereküket?

Igen, vannak, sőt, sokszor azt tapasztaljuk, hogy a beavatkozást megelőző konzultáció alapvető jelentőségű mind a betegek és hozzátartozók, valamint az orvosok számára is. A szakrendelés beutalóköteles, a beavatkozásokat minden esetben egy ambuláns kivizsgálás előzi meg, amelyhez szükséges egy neurológus vagy pszichiáter által kiadott szakvélemény, amin szerepel a speciális ellátást alátámasztó alapbetegség. Az ambuláns vizsgálat során történik annak a felmérése, hogy emellett is indokolt-e az altatásban történő ellátás vagy megkísérelhető az ambuláns módon történő kezelés. Amennyiben indokolt az altatás, aneszteziológiai kivizsgálás is szükséges. A kivizsgálásokat követően időpont-egyeztetés történik a beavatkozásra. A vizsgálatot és a beavatkozásokat is csak a törvényes képviselő beleegyezésével tudjuk elvégezni. Az ellátás reggelén éhgyomorra szükséges érkezni. Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja „Az ambuláns és egynapos sebészet” előírása szerint a beteg és kísérője akkor távozhatnak, ha a páciens stabil életfunkciókkal rendelkezik. Ha valamelyik pácienst nincs lehetőségünk hazabocsátani, abban az esetben egy éjszakára a szájsebészeti osztályon helyezzük el. Ilyenkor nélkülözhetetlen a hozzátartozó vagy a beteg számára jól ismert, szeretett gondozó egész éjszakás jelenléte.

A szájsebészeti osztályon maradhat, akit nem tudnak hazabocsátani | Fotó: unideb.hu

A beavatkozások során a helyreállítható fogak tömése, a menthetetlen fogak eltávolítása, indokolt esetben egy gyökerű frontfogak gyökérkezelése (amennyiben röntgenfelvételt tudunk készíteni a beavatkozást megelőzően és elegendő foganyag áll rendelkezésre), valamint fogkőeltávolítás történik. A cél az egészség megőrzése és az életminőség javítása a fogak megtartásával.

Hogyan történik a konzultáció?

A konzultáció előzetes időpont-egyeztetés alapján történik. A fogorvosnak és az altatóorvosnak szüksége van minden korábbi kórházi vagy egyéb egészségügyi intézményben történt ellátásról szóló dokumentációra. A vizsgálat alkalmával felmérjük, hogy indokolt-e az altatásos ellátás, továbbá tájékoztatjuk az altatásos fogászati ellátás ambuláns módon történő ellátástól való különbségektől, valamint betegtájékoztató és beleegyező nyilatkozatokat adunk ki, amelyet a beavatkozás napjára elolvasva és kitöltve kérünk visszahozni. Az aneszteziológiai kivizsgálás során vérvétel és részletes vizsgálat történik, mint általában a műtéteket megelőzően. Ezen túlmenően a hozzátartozóknak bármikor lehetőségük van érdeklődni a további felmerülő kérdéseket illetően.

Gyermekek és felnőttek esetében miben lehet más a kezelés?

Gyermekek esetén a tejfogazat és az együttműködési készség miatt lehet másabb a kezelés. Az együttműködési készség azonban legtöbbször az alapbetegség súlyossága miatt okozhat nehézséget. Gyermekeknél, a tejfogazatban teljesen más kezelési módokat és anyagokat is használunk, sajnos altatás során kisebbnek tűnő szuvasodások miatt hamarabb kerülhetnek a fogak eltávolításra, mint a maradó fogazatban, felnőtteknél.

Sajnos nem minden gyermek tud így együttműködni | Illusztráció: AFP

Az ezen a területen dolgozó kollégáiknak szükséges-e valamilyen plusz tudás, érzékenység?

Azt gondolom, igen, szükséges némi plusz, ami nem a tárgyi tudásban nyilvánul meg. Fontos, hogy az orvosok megfelelő empátiával rendelkezzenek, mind a hozzátartozók, mind a betegek irányába. Szeretni kell ezt a munkát, türelmet és odafigyelést igényel, ami nemcsak a betegeinknek, hanem a sokszor elcsigázott, rengeteg problémával szembesülő hozzátartozóknak is jár.

Nyugodt szívvel állíthatom, hogy ezzel a szeretettel és türelemmel mindannyian rendelkezünk, folyamatosan törekszünk rá, hogy ez így is maradjon.”

A kivizsgálás során is sokkal körültekintőbbnek kell lennie az orvosoknak, mert sokszor a páciens és a hozzátartozó, gondozó sem tudja egyértelműen jelezni, éppen hol van fájdalma, és emiatt sokkal részletesebb, alaposabb kivizsgálás szükséges, azonban sajnos a hagyományos módon történő vizsgálat és kezelés során az orvosok rendelkezésére álló diagnosztikus eszközök használata nem mindig kivitelezhető, amely szintén nehézséget jelent.

Mik a visszajelzések, örülnek az érintett családok ennek a lehetőségnek?

Sok-sok pozitív visszajelzést kapunk, de azt gondolom, a legpozitívabb visszajelzéseket az évenkénti kontrollok esetében tapasztaljuk, amikor is a betegvizsgálat során nem találunk nagyobb beavatkozást igénylő problémát, mert a korábbi ellátás és az azt követő szájhigiénés instrukciók sikeresnek bizonyulnak.


Elérhetőség

Rendelési idő:

  • Különleges gondozásra szoruló gyermek:8-12 óra
  • Felnőtt: 8-13 óra
  • Az ellátás előzetes időpont-egyeztetés alapján lehetséges. Az első kezelés alkalmával hozza magával a gyermeke állandóan szedett gyógyszereinek listáját és amennyiben egyéb krónikus betegsége van, úgy az arról készült korábbi dokumentációt is (zárójelentés, ambuláns lap)!

    Tel.: +36 52 411 717 / 54902 Fogászati Ambulancia

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!