Debrecen hírei

2018.02.06. 16:51

Enyhe télben is jól jön a madaraknak a segítség

Debrecen - Élelmezésért cserébe gyönyörködhetünk az etetők vendégeiben.

Debrecen - Élelmezésért cserébe gyönyörködhetünk az etetők vendégeiben.

Az enyhe tél nagyon jó a madaraknak, könnyebben átvészelik az évszakot és sokkal több helyen találnak táplálékot. Utóbbit észrevehetjük a varjakon, melyekkel napközben kevésbé találkozhatunk a városokban, mint amikor hideg van. Most a külterületeken – Debrecentől akár 20-25 kilométerre – járnak élelem után. Este azonban begyűlnek, a Tócóskertben, vagy az Egyetem sugárúton nagy csapatokban bukkannak fel. Az éjszakát a Nagyerdőn, a köztemető és a TEVA környéki fákon töltik – mondta el érdeklődésünkre Veszelinov Ottó, a Magyar Madártani Egyesület debreceni területi irodájának vezetője.

Energiadús táplálék kell

– Bár ebben az enyhe télben kevésbé vannak az emberre utalva, mégis segítség a nálunk telelő madaraknak, ha etetjük őket. Főszabály, hogy energiadús táplálékot adjunk nekik, ami elsősorban olajos magvakat jelent, legegyszerűbben napraforgó kihelyezésével biztosíthatjuk ezt. Adhatunk apró magot, mint a köles vagy a fénymag, illetve zsiradékot is, szalonnadarabkák formájában. Boltban kaphatók magkeverékek és úgynevezett cinkegolyó is, amit direkt erre a célra ajánlanak. A rigóknak, vörösbegynek almát is kitehetünk, egészben vagy félbevágva. Ami tilos, az a kenyérfélék, magvas péksütemények, mert ezek megdagadnak a tápcsatornában és a madarak pusztulását okozhatják! – figyelmeztet Veszeli­nov Ottó.

– Hogy mikor érdemes etetni, az erősen függ az időjárástól.

Általánosságban azt szoktuk mondani, hogy az első fagyoktól, vagyis úgy november végétől kezdve az utolsó fagyos éjszakákig, február közepéig-végéig tegyünk ki eleséget. Fontos, hogy ha belevágunk, akkor folyamatosan etessünk, mert odaszoknak a madarak, és ez annál inkább megszívlelendő, minél hidegebb a tél!”

Megnézhetjük őket

A madarak félénk állatok, de ha nem zavarjuk őket, egészen közel merészkednek hozzánk. A panelházak alsóbb szintjeinek erkélyein is lehet etetni, a 3-4. emeletig, annál feljebb már nemigen mennek. De például olyan madáretető is kapható, amit közvetlenül az ablak külső részére lehet rögzíteni. Ha belátnak a szobába, elriadnak, de a függöny mögül óvatosan megfigyelhetjük őket. Ahogyan bármilyen más etetőnél is, ha nem megyünk túl közel. Márpedig érdemes „leskelődni”, mert az etetőket látogató fajok skálája igen széles. Városi környezetben cinkefélékkel (szén-, illetve kékcinegével) találkozhatunk, mezei verebekkel, továbbá pintyfélékkel (erdei, fenyőpinty, tengelic, zöldike). Megtalálja a kirakott eleséget a balkáni gerle, és kevésbé szeretett rokona, a parlagi galamb is.

Cinege és verebek lakmároznak egy madáretetőn

Veszelinov Ottó érdekességként elmondta, hogy a Hortobágyi Nemzeti Park munkatársai a sasokat is etetik télen, így marasztalva itt őket. Ha ugyanis e ragadozómadarak nem jutnának táplálékhoz, akkor délre, a Földközi-tenger vidékére mennének, ahol viszont sokkal kevésbé lennének biztonságban, mint nálunk.

Megjegyezte, hogy itatásra is szükség van, főleg nagy hidegben. Most találnak víztócsákat a madarak, de amikor keményre fagyott hó borítja a földet, abból nem tudnak inni.

Sünik

Akinek kertje van, nem csak a madaraknak, hanem a sünöknek is segíthet.”

Ezek az állatok rőzsehalom, avarkupac, vagy fák gyökerei között alusznak téli álmot. Készen is vehetünk és csinálhatunk is úgynevezett süngarázst, mely egy kis előtérből, egy belső részből és tetőből áll; ha ilyet helyezünk ki, biztosíthatjuk egy állatnak a nyugodt telelést – mondta a madarász.

HBN–SzT

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!