Debrecen hírei

2018.02.17. 09:00

Agyagba égetett vallás – Előadás a Nagytemplomban

Debrecen - Az egykor híres debreceni kerámia lassan eltűnt a köztudatból – ez ellen tesznek.

Debrecen - Az egykor híres debreceni kerámia lassan eltűnt a köztudatból – ez ellen tesznek.

A debreceni kerámiaművészetről és az abban fellelhető vallási motívumokról tart ismeretterjesztő előadást dr. P. Szalay Emőke nyugalmazott főmuzeológus, a néprajz tudományok habilitált kandidátusa február 22-én 15 órától a Nagytemplomban.

Az „Agyagba égetett vallás – A nép és iparművészet határán” című ingyenes előadás Terdik Angéla fazekasművész nagytemplomi kiállítását veszi alapul, de számos érdekességet is megtudhatnak az érdeklődők arról, hogy milyen hosszú múltra tekint vissza a mára már szinte feledésbe merülő debreceni kerámia.

Mint azt a Tiszántúli Református Egyházkerület honlapján írják: a közép-tiszai kerámia stíluscsoport kiindulópontja Debrecen volt, és már a 17. században önálló fazekascéh működött a cívisvárosban. Ennek hátterében feltehetőleg az állhatott, hogy a környező falvakhoz képest Debrecen iparossága kevesebb veszteséget szenvedett el a török hódoltság idején, és így gyorsabban megindulhatott a fejlődése.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!