Debrecen hírei

2018.02.28. 17:45

A sétálóövezet tervezőjének 40 éves életműve a Hódostól az ökocentrumig

Debrecen - Kertai László hivatástudata példaként szolgálhat a mai fiatal építészek számára is.

Debrecen - Kertai László hivatástudata példaként szolgálhat a mai fiatal építészek számára is.

Az egyik legjelentősebb XX. századi, debreceni építésznek tartott Kertai László életművét bemutató kiállítás nyílt a Méliusz Juhász Péter Könyvtárban. A tárlaton átfogó képet kapunk a neves építész cívisvárosi és külföldön megvalósult terveiről is.

Debrecen több jelentős épülete Kertai László nevéhez köthető, még ha olykor nem is tudunk arról, hogy kinek a keze munkáját dicsérik a gondosan megtervezett szerkezetek.

Pro Urbe-díjas alkotó

Egykori munkatársai, tervezőtársai és élettársa a Helytörténeti Gyűjtemény és Fotótár segítségével hozták létre azt a kiállítást, mely részletesen mutatja be az Ybl-díjas építész több évtizedes munkáját.

A tárlat az építészben eltöltött, 40 éves kiemelkedő munkája előtt tiszteleg. A kiállítás az első kísérlet életpályájának bemutatására, összefoglalására.

Fotó: Derencsényi István

Az összeállításban részt vett tervezőtársak, közvetlen munkatársak és az élettársa próbáltak minden tervet és dokumentumot összegyűjteni, továbbá rajzvázlatokat, írásokat, fényképeket, film- és hanganyagokat, melyek alapján a kiállítás áldozatos munkával létrejött. A Pro Urbe-díjjal is elismert alkotóművész lankadatlan energiával dolgozott a városért.

Kihívás volt számára a cívisváros, a hagyományokkal párosuló új arcának tervezése. Nem a város szülötte, de az egyik legigazabb debreceni. Az építészet volt mindig az első a számára, hivatástudata példaként szolgál a mai fiatal építészeknek is.

Debrecen befogadta őt

A kiállítás megnyitóján Kováts András, szintén Ybl-díjas építész, egykori munkatárs és barát mutatta be a példátlan életművet, és magát Kertai Lászlót. Felelevenítette az 1978-as találkozását az akkor 35 éves építésszel, aki ilyen fiatalon is már 10 éves gyakorlattal rendelkezett. Budapestről csábította Debrecenbe Mikolás Tibor.

Már a ’80-as években gyönyörű terveket alkotott, külföldre készített kórházterv-sorozata egyedülálló a szakmában: Mexikóba, Algériába, Peruba, Ciprusba készített terveket. Tiszta szerkesztési elvek mentén dolgozott, funkcióik kivetültek a ház tömegére, homlokzatára."

Az András-templom

Ezek a komponálási elvek megmutatkoznak a legismertebb debreceni házainál is: a Hódos Imre Sportcsarnokon (melyért Ybl-díjat kapott), a DAB-székházon, a Debreceni Gyógyfürdő épületén, a Kálvin téri üzletközponton.

– Amikor ezek mellett megyek el, mindig ő jut eszembe, és a vele eltöltött szép időkre gondolok vissza – mondta Kováts András. Felidézte azt is, hogy neki köszönhetjük a Debreceni Nagytemplom mögötti romkertet, amit személyesen kezdett el kialakítani. Kertai László a Keletterv (ma Kelet-magyarországi Tervező Kft.) munkatársaival találta meg a középkori András-templom falait.

Egész életében szolgált

Kertai László életművének áttekintése során kikerülhetetlen megemlíteni a Debreceni Református Nagytemplom mögötti Romkert kialakításán kívül a Kossuth tér rekonstrukcióját, de tervei alapján készült a debreceni klinika több épülete, az Aquaticum kupolája, a hajdúböszörményi Bocskai tér, Hortobágyon több csárda, s legutolsó megvalósult műve a poroszlói Tisza-tavi Ökocentrum.

Igazi művészemberként dolgozott, és élte le az életét. A szakma volt az első számára, hivatástudata példaértékű lehet a mai építészek számára."

– Laci egész életében szolgált: az adminisztratív dolgok soha nem érdekelték, önzetlenül végezte a szakmai munkáját, ami mintaszerű hivatástudatából és az építészet iránti szerelméből adódott. Méltán kapta meg 2002-ben a Debrecenért végzett önzetlen tevékenységéért a város Pro Urbe díját – méltatta egykori barátját Kováts András.

Emléktábla őrzi a nevét

A tárlat megvalósult része mai napig látható, hiszen naponta elmegyünk mellette: járunk a tereken, épületeiben, bár az alkotó nevét egyetlen épületen sem láthatjuk. A 2013-ban elhunyt neves építész 40 éves munkássága előtt tisztelegve az általa tervezett Kálvin téri üzletház falán emiatt is helyeztek el 2017 októberében emléktáblát.

A több mint 100 különböző munkát bemutató kiállítás Kertai László óriási hagyatéka az utókornak. A Kertai-életművet felvonultató kiállítás április 7-ig tekinthető meg a Méliusz Juhász Péter Központi Könyvtárában.

KD–ND

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!