Debrecen hírei

2018.02.26. 18:46

A népi együttes egykori vezetőjére emlékeznek

Debrecen - Számos érdekes programból álló emlékévet rendeznek dr. Béres András tiszteletére.

Debrecen - Számos érdekes programból álló emlékévet rendeznek dr. Béres András tiszteletére.

A neves néprajzkutatóra, muzeológusra, levéltárosra, a Debreceni Népi Együttes egykori vezetőjére, dr. Béres Andrásra emlékezett ismeretterjesztő előadás keretében Törökné Csécs Lenke, a Főnix Néptáncegyüttes művészeti vezetője, a Debreceni Népi Együttes egykori tagja hétfőn. A debreceni Belvárosi Közösségi Ház Pódiumtermében, a Debreceni Nyugdíjas Klub tagjai előtt elmondta: a 25 éve elhunyt dr. Béres András ebben az évben ünnepelné 90. születésnapját.

– Dr. Béres András koreográfiái a mai napig országszerte és nemzetközileg is elismertek. Nagyon sok együttes mutatja be az ő gyűjtése nyomán megmaradt táncokat, adja elő kompozícióit – jelentette ki Törökné Csécs Lenke.

Fotó: Derencsényi István

Az előadó hangsúlyozta, hogy 1965-ben dr. Béres András kezdeményezésére indították el újra a XX. század elején egyszer már létezett debreceni virágkarnevált, és kiemelte, hogy a cívisváros testvérvárosi kapcsolatainak kialakításában is jelentős szerepet játszott Béres.

Az emlékév programjai

Kiderült, hogy a Béres András-emlékév keretében számos érdekes programra kerül sor idén. Március 3-án például Mikepércsen szólótáncversenyt tartanak. Április 20-án országos mesemondó versenyt rendeznek. (Dr. Béres András szülőfalujában, Rozsályban népmeséket is gyűjtött.) Nagyon érdekesnek ígérkezik a karneváli héten, augusztus 20-a környékén, szintén Mikepércsen sorra kerülő „csárdás Guinness-rekord” megdöntésére irányuló kísérlet. Ennek keretében arra törekszenek majd a szervezők, hogy a főtéren egyszerre 318-nál többen járják a csárdást. Októberben Debrecenben, Mikepércsen és Rozsályban 24 órán keresztül tartó mese-felolvasásra kerül sor. Novemberben előveszik majd azokat a dr. Béres András által rögzített 8 milliméteres filmeket, amelyeken különböző táncokat örökített meg, aztán arra szeretnének fiatal koreográfusokat felkérni, hogy verseny keretében dolgozzák fel ezeket.

Fotó: Derencsényi István

Az emlékév egyik legfontosabb eseményének az ígérkezik, amikor a debreceni Városháza utcában emléktáblát avatnak a tiszteletére – ismertette Törökné Csécs Lenke.

HBN-OCs

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!