Debrecen hírei

2018.02.11. 20:08

A „cukros bácsik” lesben állnak az interneten is

Debrecen - Biztonságos számítógépezésre tanítják a rendőrök a diákokat.

Debrecen - Biztonságos számítógépezésre tanítják a rendőrök a diákokat.

A „Biztonságos Internet Nap” program keretében február 5. és 8. között négy általános iskolában és nyolc középiskolában, csaknem 1000 diák részére tartott előadást az internet veszélyeiről Bereczki Dóra rendőr főtörzsőrmester, a Debreceni Rendőrkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának munkatársa.

Használjunk álnevet

Az előadó felhívta a figyelmet az adathalászat veszélyeire, a személyes adatok védelmére, valamint kitért az új jelenségekre is, mint a grooming, cyberbullying veszélyeire, továbbá az interneten elkövethető bűncselekményekre. A népes hallgatóság tanácsot kapott arra vonatkozóan is, hogy az internetes bántalmazás esetén honnan tudnak segítséget kérni, milyen megoldási lehetőségeket találhatnak a virtuális világ adta problémákra.

Általános megelőzési szabály például, hogy a számítógépet, amire bejelentkezünk, soha ne hagyjuk magára, mert bárki a nevünkben beléphet oldalakra, és megszerezheti a személyes adatainkat.

Bármely oldal esetén a lehetőleg legkevesebb adatot, információt adjuk meg magunkról, és inkább csak keresztnevet, vagy becenevet használjunk. A családra, ismerősre vonatkozó információk átadásával is célszerű vigyázni, és csak a személyesen jól ismert személyeknek meséljünk ezekről – interneten ismertekkel soha! Ne használjunk, és ne küldjünk se magunkról, se az ismerőseinkről kihívó képeket!

Illegális tartalmak

Az internetes vásárláskor, a magukat ingyen kínáló szolgáltatások esetében is fő az óvatosság: előbbieknél a bankkártyaszám megadása, utóbbiaknál a kért szolgáltatással együtt települő, beférkőző kémprogram, vírus lehet veszélyes!

Letöltések alkalmával figyelni kell, hogy csak olyan tartalmat töltsük le, ami nem tilos, mert az illegális tartalomletöltést a törvény bünteti (ilyen az online szerencsejáték is). Aki otthon vezeték nélküli rendszert használ, a készülék minden elemét kapcsolja ki, ha befejezte a netezést, nehogy azokhoz más személy törvénytelenül hozzáférhessen!

Internetkávézóban vagy szabad wifipontról ne intézzünk személyes ügyeket, és soha ne jelöljük be a jelszó megjegyzését! Nem ajánlatos feltétlenül elhinni mindent, amit az interneten találunk!

Chat esetében szintén fontos, hogy elérhetőséget soha ne adjunk meg idegennek. Személyes kérdésekre lehetőleg ne válaszoljunk, és a fiatalok találkozót, randit csak akkor egyeztessenek, ha felnőtt tud róla, és el tudja kísérni! Soha ne engedjük, hogy zsaroljanak.

Hivatalos szervek

Nem szabad elhinni, hogy csak akkor vagyunk igazán bátrak, ha megtesszük, amire egy idegen „kér”! Ha esetleg gyanússá válik, hogy nem az ismerősünkkel beszélünk, akkor mindenképpen győződjünk meg arról, hogy valóban ő-e az!

Ha pedig valaki egy ismerősünkre hivatkozva hív meg minket valahova, akkor is mindenképpen győződjünk meg annak valódiságáról! És nem feledni: a hivatalos szervek soha nem keresnek chaten!

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!