Debrecen hírei

2018.01.31. 14:54

Új lehetőségek az orvostudományban

Debrecen - A betegségek pontos megismerésében és a személyre szabott gyógyításban is jelentős szerepe lehet az RNS szekvenálásnak. A legmodernebb genomikai technológia alkalmazásáról tartanak tudományos konferenciát a Debreceni Egyetemen.

Debrecen - A betegségek pontos megismerésében és a személyre szabott gyógyításban is jelentős szerepe lehet az RNS szekvenálásnak. A legmodernebb genomikai technológia alkalmazásáról tartanak tudományos konferenciát a Debreceni Egyetemen.

A Debreceni Egyetem és azon belül az Általános Orvostudományi Kar nagyon fontosnak tartja, hogy világszínvonalú kutatások legyenek az intézményben, mert csak akkor tudunk megfelelően felkészült orvosokat képezni."

– Sokan kételkednek abban, hogy érdemes-e ilyen drága módszereket alkalmazni, de olyan félelmetes sebességű a fejlődés a genomika és általában a molekuláris biológia területén, hogy azok, akik nem tesznek meg mindent, hogy napról-napra kövessék a trendeket, végzetesen lemaradnak, esélyük sem lesz a felzárkózásra – hangsúlyozta az Általános Orvostudományi Kar dékánja.

Mátyus László hozzátette: a Debreceni Egyetemen elől jár ezen a területen, az elődök időben felismerték, hogy a genomika nagyon fontos, és nem csak a kutatásokban, hiszen előbb-utóbb a betegek gyógyításában is megjelennek ezek a technológiák. A dékán kiemelte: az intézménynek komoly tervei vannak az RNS (ribonukleinsav) szekvenálás, a világszínvonalú technológiák alkalmazásában, a fejlesztés lehetőségeiről éppen ezért jelenleg külföldi partnerekkel folytatnak megbeszéléseket.

Az Általános Orvostudományi Kar dékánja ugyanakkor fontosnak tartotta megjegyezni azt is, hogy a szekvenálással megszerezhető rengeteg információt értelmezni kell, ezekből következtetéseket kell levonni, ehhez pedig megfelelő szakemberekre van szükség. A dékán hozzátette:

Azt gondolom, ha szeretnénk előre tekinteni, lényegesen több informatikusra lesz szükségünk, bioinformatikus képzésben kell gondolkozni."

Az RNS szekvenálás a gyakorlatban című ötnapos rendezvény kutatóknak szól. Az eseményre az ország minden részéről érkeztek résztvevők.

– Az élettudományok területén megjelenő új módszerek és nagy értékű műszerek átalakították az orvoslást és a kutatást. Debrecenben elérhetők ezek a vívmányok, a Klinikai Genomikai és Személyre Szabott Orvoslási Központban a világ legújabb technológiái biztosítják, hogy a szekvenálás a lehető legolcsóbban, leghatékonyabban történjen. A munkát meggyorsítja, ha a felhasználók is megfelelő hátérismerettel rendelkeznek. Ezért szerveztük a programot – ismertette Bálint Bálint László, a Biokémiai és Molekuláris Biológiai Intézet adjunktusa.

Fotó: Molnár Péter

A program gyakorlati részében az RNS szekvenálás kezdeti lépéseit tanulják meg a résztvevők, például azt, hogy a mintát hogyan kell előkészíteni ahhoz, hogy a lehető leggyorsabban bekerülhessen a készülékbe. Miközben a szekvenálás zajlik a plenáris ülésen a legújabb technológiákról hallhatnak előadásokat az érdeklődők.

– Az RNS viszi az információt a sejtjeinkben lévő DNS-ről a fehérjékig. Szekvenálással meg tudjuk határozni, hogy az RNS az adott szövetben, sejtben, milyen géneket kódol. Minden egyes sejtünk jellemzését el tudjuk végezni. Ez soha nem látott lehetőségeket nyújt a kutatásban és a diagnosztikában. Az RNS szekvenálást jelenleg leginkább a kutatók használják, de azt látjuk, hogy az utóbbi néhány évben a diagnosztikában is megjelentek ezek a technológiák, hiszen nagyon jól lehet jellemezni, hogy az adott sejtben mi történik. Közelebb kerülhetünk a betegségek megismeréséhez, kezeléséhez, pontos jellemzéséhez. Úgy gondoljuk, hogy néhány éven belül a diagnosztikában is elterjedhet ez a módszer – magyarázta Bálint Bálint László.

Az RNS szekvenálás a gyakorlatban című rendezvény péntekig tart a Debreceni Egyetemen.

- Debreceni Egyetem -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!