Debrecen hírei

2018.01.02. 12:41

Szatyrokban hordják el a köteteket az ingyenes utcai könyvszekrényből

Debrecen - Bő fél évvel ezelőtt, június 7-én adták át Debrecen első utcai könyvszekrényét a Csokonai Színház mögötti Ady parkban. A közvetlen emberi felügyelet nélküli, ingyenes minikönyvtár sokáig példásan működött, de aztán problémák mutatkoztak.

Debrecen - Bő fél évvel ezelőtt, június 7-én adták át Debrecen első utcai könyvszekrényét a Csokonai Színház mögötti Ady parkban. A közvetlen emberi felügyelet nélküli, ingyenes minikönyvtár sokáig példásan működött, de aztán problémák mutatkoztak.

Szabó Krisztina, a könyvszekrény egyik kezdeményezője, a Debreceni Moly Klub társ­alapítója, a Művésztér Egyesület elnöke lapunknak elmondta:

Gyorsan népszerűvé vált a létesítmény. Nyáron, az ősz elején sok felnőtt és gyerek állt meg ott olvasni. A legtöbben kivettek egy könyvet a szekrényből, olvastak néhány sort, oldalt, majd visszatették a szellemi „táplálékot”."

Azok, akik hazavittek könyveket, többnyire vissza is tették azokat, vagy más könyvekkel pótolták a hiányzó darabokat. (Ez a normál működés.)

Időnként olyan „kincsekre” is lehetett akkoriban bukkanni ott, mint például az Ablakzsiráf, különböző tankönyvek, vagy az angol nyelvű A Gyűrűk Ura című trilógia. Az ötletgazdáknak nagyjából októberig nem kellett beavatkozniuk a rendszer működésébe.

– Egyesületünk vállalta, hogy hetente karbantartjuk a szekrényt, valamint ha nincs benne elég könyv, viszünk bele – ismertette Szabó Krisztina. – Sokáig mindössze annyi probléma mutatkozott, hogy szakadt könyveket, másolt cd-ket, dvd-ket is beraktak egyesek. Bár az elektronikus adathordozókon többnyire könyvadaptációk voltak, a szerzői jogi törvény miatt azokat eltávolították.

A két válogatós ember

Az első nagyobb könyvpótlásra október közepe felé kellett sort keríteni. – A hideggel együtt akkor megjelent két olyan idősebb, ősz hajú férfi, akik elkezdtek a szekrényre „rájárni”. Ők azóta is, egy-két naponta 15-20 kötetet vesznek ki, tesznek szatyraikba, vagyis biztos, hogy nem olvasni viszik. A környéken lakók többször látták őket, és köztéri kamerák is rögzítették akcióikat – árulta el Szabó Krisztina, aki azt gyanítja, hogy a kivett könyveket a Zsibogóban eladják.

Ezt abból gondolja, hogy válogatják az írásokat, vagyis valószínűleg nem fűteni kell nekik. A történet „rázósabb része”, hogy a tulajdonviszonyok tisztázatlansága miatt egyelőre nem tudnak a két férfi ellen feljelentést tenni.

Szerződéshiányos állapot

Június óta ugyanis nem kötöttek a szekrény működtetésre vonatkozó szerződést. Az eredeti munkamegosztás szerint a város adta rá a pénzt, a Méliusz-könyvtár lett volna a fenntartó, Szabó Krisztináék pedig a karbantartást vállalták volna. Így hiába található meg az interneten a könyvszekrény működési szabályzata, azt emiatt nem lehet kiragasztani oda. – Amíg nincs kint a szabályzat, azt lehet mondani, hogy nem tudtam, hogyan működik – ismertette Szabó Krisztina. (A város tervei szerint hamarosan megoldódik a probléma, a Modem lenne a fenntartó.)

Addig is a szekrénybe a szervezők által betett könyvekbe négy-öt helyen bepecsételnek, így igyekeznek elejét venni az értékesítésnek.

A három fiatal debreceni tervező elképzelései alapján készült, két méter magas, üveges ajtajú szekrényben az induláskor csaknem 300 könyvet helyeztek el.

Az alsó, három kisebb polcon gyermekkönyvek érhetők el, míg a felső négy nagyobb polcra tett olvasnivaló a felnőtteké.

Sokan ajánlottak fel erre a célra például hagyatékból, könyvtári selejtezésből származó könyveket, valamint antikváriumok is segítettek.

Jelenleg 8-9 ezer kötet áll a kezdeményezők rendelkezésére, vagyis ha a következő években esetleg mindenki csak kivenne, de nem tenne be könyveket, még akkor is évekig tudnák tölteni a szekrényt.

HBN–Orosz Csaba


[related-post post_id="3509376"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!