Debrecen hírei

2018.01.18. 07:32

Ritkábban sújt le feketén a fejsze

Hajdú-Bihar - A tavalyi télhez képest az utóbbi hónapokban csökkent a fatolvajlások száma megyénk nagy részén.

Hajdú-Bihar - A tavalyi télhez képest az utóbbi hónapokban csökkent a fatolvajlások száma megyénk nagy részén.

  • A korábbi években így tél közepén gyakorta érkeztek hírek arról, hogy itt-ott fatolvajok „dézsmálták” meg az erdőket. Nyomukban többnyire derékban elvágott fatörzsek, letarolt területek maradtak.
  • Elsősorban a települések közvetlen környékén ültetett erdők voltak ilyen tekintetben veszélyben. A lopott fát a tettesek vitték például szekérrel, rossz személyautó csomagtartójában, biciklivel, sőt még babakocsival is.
  • A rendőrség szerint mostanra sokat javult a helyzet, jelentősen visszaesett a falopások száma megyénkben. Dobó Dénes, a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság megbízott szóvivőjének közlése szerint ez elsősorban annak köszönhető, hogy a korábbiaknál gyakrabban járőröznek az érintett területeken.
  • Az ilyen jellegű munkába több helyen polgárőrök és mezőőrök is besegítenek. (Berettyóújfalu és Debrecen környékén lovas polgárőrök is igyekeznek elejét venni az ilyen „akcióknak”.) Azért, hogy az ellenőrzés ne legyen kiszámítható, a járőrök változó időpontokban tűnnek fel.
  • A rendőrséghez érkező bejelentések alapján a 4-5 évvel ezelőtti állapotokhoz képest megyénk szinte minden részén jelentősen csökkent mostanra a falopások száma.

    Kokad polgármestere szerint inkább csak az időjárás miatt javult a helyzet.

    Nálunk csak azért fordul elő kevesebb falopás az idei télen, mint egy évvel ezelőtt, mert most lényegesen enyhébb az idő”

    – állította beszélgetésünk elején Ozsváth István. Elmondta: tapasztalatai szerint sok kokadi családnál még maradt a tavalyi tűzrevalóból, azt használják ezekben a hideg napokban. S a szociális tűzifa csak csekély mértékben javít a helyzeten – jelezte vélekedését. Hangsúlyozta, sajnos az a fajta egyéni felelősségvállalás, hogy gondoskodni kellene téli tüzelőről, a helyi falopásokat elkövetők körében cseppet sem erősödött az elmúlt években.

    Ozsváth István szerint a vonatkozó törvények szigorítása óta a fatolvajlások módja megváltozott. A felnőttek éjszaka vagy hajnalban vágják ki a fákat, és a még nem büntethető, 12 év alatti korú gyerekekkel vitetik haza a tűzrevalót.

    A munkáskéz nem lop

    A kokadi polgármester azt is megfigyelte, hogy a tormaszezon november közepi befejeződéséig nem fordultak elő ilyen bűncselekmények náluk. Az attól számított körülbelül két hét múlva viszont megkezdődtek a falopások. – Amikor valaki elfárad a munkában, annak se kedve, se ereje nincs ilyesmire – magyarázta az elöljáró.

    Illusztráció: Kovács Péter

    Kiemelte, hogy az erdőbirtokosság náluk lehetővé tette a gallyak összeszedését. Azok, akik éltek ezzel a lehetőséggel, most nem küzdenek a hideggel.

    Elkerülik a tolvajok

    Ugyancsak megyénk fákkal gazdagon borított részén fekszik Nyírmártonfalva. Kövér Mihály Csaba, a kistelepülés polgármestere elmondta: a környéken több mint 2 000 hektáron állami tulajdonú, további 1000-1200 hektáron magántulajdonú erdők nőnek. A nagyobb ilyen ültetvényekben elsősorban helyi lakosok dolgoznak.

    Az ott rendszeresen végzett gallyazások, gyérítések alkalmával, aki akarja, be tudja szerezni magának a téli tüzelőt. A rászorulók zöme él is a lehetőséggel”

    – jelentette ki.

    Hozzátette: ennek ellenére előfordult már, hogy egy-egy félreeső út mentén húzódó fasorból illegálisan kivágtak egy-két fát, de náluk soha nem vált tömegessé ez a jelenség. Tavaly télen is például mindössze egy falopásos esetről szerzett tudomást a település első embere, s az ügyben feljelentést tett. Akkor is kiderült, hogy nem helyiek, hanem hajdúsámsoniak voltak az elkövetők – foglalta össze tapasztalatait. Kövér Mihály Csaba szerint az egész jó helyzet annak is köszönhető, hogy néhány éve Nyírmártonfalván is működik a szociális tűzifaprogram, ami 200-250 családnak, egyénnek nyújt ilyen segítséget. A rászorulóknak még házhoz is viszik a kályhába valót.

    „Trükkös” faárusok

    A fatolvajlások megelőzése érdekében a rendőrség azt kéri az erdőtulajdonosoktól, hogy lehetőség szerint látogassák viszonylag gyakran ingatlanjaikat, ellenőrizzék azok sértetlenségét. Emellett felhívják az állampolgárok figyelmét, hogy bizonytalan eredetű faanyagot senki ne vásároljon, mert – akárcsak a korábbi években – a közelmúltban is jelent már meg „trükkös”, csaló faárus társaság. (Ezeknek például nincs jól beállítva a mérlegük, vagy akác helyett nyárfát adnak el.)

    A rendőrség azt kéri, hogy gyanús személyek megjelenése esetén, vagy gyanús eredetű tüzelőt árusító teherautót észlelve, értesítsék a Hajdú-Bihar Megyei Rend­őr-főkapitányság Tevékenység-irányítási Központját a nap 24 órájában ingyenesen hívható 107-es vagy a 112-es központi segélyhívó telefonszámok valamelyikén.

    HBN–Orosz Csaba


    Bizonyító erejű fűrészek

    Dobó Dénes, a megyei rendőrkapitányság szóvivőjének szavai szerint, ha fűrésszel vagy baltával, fejszével vágják ki a tolvajok a fákat, az bűncselekménynek számít. Amennyiben valaki más legálisan kivágott fáját igyekeznek elvinni arra illetéktelenek, tulajdon elleni szabálysértés miatt indul eljárás az elkövetők ellen. Tetten érés esetén a rendőrök le szokták foglalni a baltákat, fűrészeket, mert azok bizonyítéknak számítanak – derült ki.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!