Debrecen hírei

2018.01.19. 11:44

Özönlik a „kihívás” a nyelvápolók felé

Debrecen - A média sürgős feladatainak egyike az, hogy szokjon le a monoton nyelvhasználatról.

Debrecen - A média sürgős feladatainak egyike az, hogy szokjon le a monoton nyelvhasználatról.

Aki rokon értelmű szavak keresése helyett megelégszik elcsépelt divatkifejezések ismételgetésével, az lemond a nyelvápolásról, szürkíti a nyelvhasználatot. Ezt teszi igen gyakran – és sajnos, hatásosan – a média is. Amikor például valaki fontos, hálás, de nehéznek ígérkező feladatot kap, arról ekképp számol be (szó szerint idézve az alanyt): „a közösségteremtés izgalmas kihívásnak tűnt”; „valódi kihívás számomra ez a szerep”; „szülőnek lenni a legnagyobb kihívás az életemben”. Az idézett közlések szabatosan, magyarosan: nem mindennapi (vagy emberpróbáló, a képességeimet, ügyességemet, hozzáértésemet próbára tevő, nagy) lehetőség. Vagy: próbatétel, erőpróba, felelősség. A kihívás gyakran helyettesíthető e pontos definícióval: ösztönző hatású alkalom.

Pontosan, változatosan

Az angol sportkifejezés, a challenge (’küzdelemre kihívás’) tükörszavának erre a szüntelen s felesleges, egyre több életterületen burjánzó használatára további példák százait hozhatnánk. Alkalmazzák az idézetteken kívül egyebek között (megoldandó) probléma, (leküzdendő) nehézség megjelölésére is: „a zord körülmények közötti járművezetés kihívás lehet”; „az egyik kihívás, amivel mindnyájunknak szembe kell néznie az életben: a kimerültség”; „közös társadalmi kihívás a szegénység mérséklése”.

S nemegyszer előfordul még az is, hogy a kihívás főnév magát a feladat (a teendő, a tennivaló) szavunkat szorítja ki: „A kihívás egyszerű: a vázlat alapján alkotni hagyományos vagy digitális oldalakat”; „kulcsfontosságú kihívás a magyar makrogazdasági és pénzügyi stabilitás fenntartása”; „az a kihívás, hogy váljunk valakivé.”

A média sürgős feladatainak egyike pedig az, hogy szokjon le a monoton nyelvhasználatról, például szabaduljon meg az irdatlan mennyiségű „kihívás”-tól, s tartalmas, pontos szóra cserélje azt. Ha ez az anyanyelvi kapuőri teendő eredménnyel jár, az jótékony hatást gyakorolhat a közbeszédre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!