Debrecen hírei

2018.01.02. 13:46

Összefogás és segítség: ez történt 2017 negyedik negyedévében

Hajdú-Bihar - Szabó Magda-szobor, újszülött tigrisek és sajnos több tragédia is szerepel az év végi dekád krónikájában.

Hajdú-Bihar - Szabó Magda-szobor, újszülött tigrisek és sajnos több tragédia is szerepel az év végi dekád krónikájában.

A 100 éve született Szabó Magda előtt tisztelgett Debrecen és az ország október elején. Az író előtti főhajtás jegyében előbb emlékház nyílt a Dóczy-gimnáziumban, majd másnap egész alakos szobrot avattak a Kossuth téren. A kompozíciót E. Lakatos Aranka készítette, Katona Gyula adományának köszönhetően. A hónap vége szintén az emlékezés jegyében telt, akkor a reformáció 500. és a Magyar Református Egyház 450. évfordulója tiszteletére állított monumentális szoborcsoportot az egyházkerület és az önkormányzat a Nagytemplom mögötti Emlékkertben. Mindezeken kívül októberben a debreceni állatkertben szibériai tigrisek születtek.

Nyúlfőző verseny

Elkezdődtek a belvárosi egyirányúsítás munkálatai is. A bruttó 1,4 milliárd forintos beruházás 52 csomópontot érint, és a tervek szerint 20- 30 százalékkal nőhet ezáltal az áteresztő képességük.

Felavatták a téglási Hajdu Autotechnika Ipari Zrt. új üzemcsarnokát, s Józsán megtartották a hagyományos és népszerű szüreti napot és nyúlpaprikásfőző versenyt, míg Berettyóújfalu már a XX. Bihari Számadó Napoknak adott teret. Álmosd polgármesterét, Köteles Istvánt jogerősen felmentette tisztségéből a bíróság, Sárrétudvariban Marhajó Ízek Fesztiválja volt.

Immár a 105. születésnapja alkalmából köszöntötték a debreceni Nagy Istvánnét a Szent Erzsébet Idősek Otthonában.

Óriáskerék a korzón

Novemberben befejeződött Debrecenben az Árpád téri református templom renoválása. Párjánál, a Nagytemplomnál ünnepi óriáskerék szórakoztatja a főtéri korzózókat, a szomszédos Református Kollégiumban pedig Áder János köztársasági elnök részvételével adtak hálát az intézményhálózat megújításáért és az állami támogatásáért. Létavértesen átadták az új borospin­cét, Hortobágyon daruvonulásban is gyönyörködhettünk.

Segélykaraván

Decemberben megkezdődött a Debreceni Advent programsorozata, befejeződött a Fényes udvari piac, az orvosi rendelő és a környezetük felújítása, és átadták az M35-ös autópálya új szakaszát, aminek köszönhetően a 4-es és a 47-es főút tranzitforgalma is elkerüli a megyeszékhelyet.

Decemberben sajnos tragédiák is történtek. Szerepen hamisított alkohol okozott tömeges megbetegedést, egy hajdúszoboszlói anya pedig elhunyt a hármas ikreinek világra hozatala után. Párja és a kicsik támogatására világméretű segélyakció bontakozott ki, amely részeként karácsony első estéjén például csaknem 70 gépkocsi alkotta karaván vonult Debrecenből Hajdúszoboszlóra, hogy így adják át az ajándékaikat.

Fényszarvasok

A debreceni cukrászat 200. születésnapjára helyi mesterek készítettek és osztottak szét egy hatalmas tortakölteményt a Kölcsey Központban.

Tiszagyulaháza központjában fényszarvasokat állítottak ki, a Tankcsapda pedig ezúttal is a Főnix Csarnokban zárta az évet.

- HBN -

 

 

 

 

 

 

 

Nappal is impozáns látványt nyújt a debreceni adventi vásár látványossága, a "Debrecen Eye", de kétség kívül éjszaka fedi fel a legszebb arcát | Fotó: Matey István

 


[related-post post_id="3723226"]

[related-post post_id="3722312"]

[related-post post_id="3721426"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!