Debrecen hírei

2018.01.24. 13:18

Nehéz szerep a főpapnőé

Debrecen - A Csokonai Színház január 26-án mutatja be a Normát.

Debrecen - A Csokonai Színház január 26-án mutatja be a Normát.

A Norma, Vincenzo Bellini legnépszerűbb műve különleges helyet foglal el a bel canto operarepertoárban: egyrészt hangi teljesítményekre koncentráló bravúropera, másrészt a nagy zenedrámákat megelőlegező sorstragédia, az örök emberi érzések hiteles, őszinte művészi lenyomata. Az egyik legszebb bel canto operaként számon tartott Norma címszereplőjét, a druida főpapnőt titkos szerelmi kapcsolat fűzi Pollionéhoz, a római prokonzulhoz, s ezért nem indítja harcra a gallokat a rómaiak ellen. A forróvérű római férfi − bár a hosszú galliai állomásozás alatt két gyermekkel is megajándékozta Normát − már a fiatal papnő, Adalgisa szerelmére vágyik. Norma úgy érzi, megalázottságát csak bűnös szerelméből fogant gyermekei vére moshatja le, de képtelen megölni őket…

Richard Wagner, aki maga is többször vezényelte a Normát azt írja:

Ebben az operában Bellini kétségtelenül elérte tehetségének legmagasabb csúcsát. Itt a költemény az antik görög tragédia magaslataiba emelkedik, és ezt a formát Bellini még inkább megnemesíti azáltal, hogy ünnepélyes és impozáns karaktert varázsol mindennek. A szenvedéllyel teli dallamok Bellini melódia-művészetének különösen szép, világos megnyilatkozásai…”

A címszerep a szoprán szerepek között az egyik legnehezebb és legsokoldalúbb feladat. Ezt a felemelően szép művet a Debrecenben már jól ismert Nadine Duffaut rendezésében láthatja a közönség január 26-tól a Csokonai Színházban. A címszerepben pedig a kiváló Liszt-díjas művészt, Kolonits Klárát hallhatják újra.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!