Debrecen hírei

2018.01.25. 17:59

Kétmilliárd forint jut kertekre

Debrecen - Az ilyen típusú ingatlanok nagy része országszerte elhanyagolt állapotú.

Debrecen - Az ilyen típusú ingatlanok nagy része országszerte elhanyagolt állapotú.

Az önkormányzatok és az önkormányzati konzorciumok január 31-ig még pályázhatnak a Földművelésügyi Minisztériumnál a területükön fekvő zártkertek felzárkóztatására, rendbetételére. Többek között erről is esett szó szerdán, a megyeházán megtartott, „Hálózatban együtt a vidéki települések fejlesztéséért” című szakmai konferencián.

Kétszáz nyertes

A kormány tavaly augusztusban fogadta el az Önálló Zártkerti Programról szóló határozatot, melynek célja az ingatlan-nyilvántartásban zártkertként jegyzett telkeken meglévő genetikai sokféleség megőrzése, a környezet védelme, a külterületeken folytatott szőlő- és gyümölcstermesztés fennmaradása, valamint a zártkertként nyilvántartott ingatlanok mezőgazdasági hasznosítását elősegítő fejlesztések, és az ehhez szükséges infrastrukturális háttér fejlesztése. Hazánkban jelenleg mintegy 200 ezer hektár zártkerti ingatlan található, melyek nagy része elhanyagolt, gondozatlan, jellemzően a települések határában lévő, főként kézi munkával művelhető, apróparcellás szőlő- és gyümölcsterület. A pályázható források iránt nagy az érdeklődés: eddig 656 pályázati dokumentum kitöltését kezdték meg az önkormányzatok. Az értékelés március 31-ig megtörténik, a 200 nyertesnek 2019 áprilisáig van ideje megvalósítania a projektjét.

Sok bosszúságot okoz…

– Ettől az esztendőtől kezdve évente 2 milliárd forintot fordít a kormány a hazai finanszírozásból arra a célra, hogy a zártkertek helyzetét rendezze. Ezek a területek nagyon elaprózva, több mint 1 millió 150 000 parcellán találhatók országszerte. A kertek sokszor elhanyagolt állapotúak, és ez rengeteg bosszúságot okoz azoknak a szomszédoknak, akik rendszeresen művelik a birtokukat. Bár ezeken a területeken sokan állandó jelleggel laknak, a program a mezőgazdasági jelleget erősíti – tájékoztatott Szakáli István Loránd, a Földművelésügyi Minisztérium agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkára.

HBN–MSZ


A támogatás feltételei

  • Csak a felhívásban meghatározott célok megvalósítására irányuló, valamint ezekhez kapcsolódó tevékenységekre lehet pályázni.
  • Egy pályázó a tenderen belül több támogatott tevékenységre is pályázhat.
  • Egy jelentkező csak egy tendert nyújthat be. Egy településről csak egy pályázat adható be.
  • Pályázati díj fizetésére nincs szükség.
  • A támogatás formája vissza nem térítendő, 100 százalékos támogatási intenzitással.
  • A projekt utófinanszírozásban valósul meg azzal, hogy előleg legfeljebb a megítélt támogatás 75 százalékáig vehető igénybe.
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!