Debrecen hírei

2013.01.05. 14:54

Ismét roncstemető leszünk?

Debrecen - A regisztrációs adó jelentős mérséklése lendületet adott a használtautó-behozatalnak.

Debrecen - A regisztrációs adó jelentős mérséklése lendületet adott a használtautó-behozatalnak.

Miközben van olyan debreceni gépjármű márkakereskedés, amelyben az öt évvel ezelőtti ezer helyett egy ideje jó ha húsz-harminc új autót adnak el januártól decemberig, a behozott használt járművek száma idén először meg fogja haladni, vagy legalábbis eléri az újonnan eladottakét. A regisztrációs adó 35-50 százalékos mérséklése sokakat arra indított, hogy "vegyék a nyakukba" Európát, és Ausztriából Németországból vagy Svájcból hozzanak be autót maguknak. Ez még rendben is lenne, hiszen keveset futott, használt négykerekűekből itthon hiány van, csakhogy a behozott kocsik átlagéletkora 10,6 év.

Knezsik István, az Autós Nagykoalíció elnöke szerint ez oda vezetett, hogy fél év leforgása alatt a hazai személygépkocsi-állomány átlagéletkora 11,9-ről 12,2 évre nőtt. A Napló által megkérdezett debreceni kereskedők megerősítették, hogy az "egygazdás", itthon vásárolt, jó karban lévő négy-öt éves használtautók hiányoznak a piacról. Ezeket a járműveket a gazdáik éppen a gazdasági válság kitörése idején vásárolták, ezért a többség vagy nem tud (több rajta a hitel, mint amennyit kapna érte), vagy nem akar (vannak fontosabb dolgok, mint a kocsicsere) kiszállni a családi négykerekűből.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!