Debrecen hírei

2013.01.11. 13:20

„Villámközgyűlés” három témáról

Debrecen - Könyvtár, jégpálya és épületenergetika volt napirenden.

Debrecen - Könyvtár, jégpálya és épületenergetika volt napirenden.Rendkívüli, mindössze 20 perces ülést tartott a debreceni képviselőtestület január 11-én, pénteken reggel, ahol három, elsősorban technikai jellegű előterjesztést tárgyalt és fogadott el (a sajtót előzetesen nem értesítették).

Elsőként egy november 29-ei határozat (a Méliusz Juhász Péter Megyei Könyvtár és Művelődési Központ fenntartásának átvétele, névváltozása és a Debreceni Városi Könyvtár megszüntetése beolvadással előbbi intézménybe) kapcsán a Magyar Államkincstár (MÁK) által kért hiánypótlások és változtatások teljesítéséről döntöttek a képviselők. Az ülésen Kósa Lajos polgármester jelezte, hogy a közgyűlés eleget tett a MÁK kérésének, bár némely ponton jogértelmezésre van szükség.

A Jégcsarnok bővítése érdekében a Sportcentrum Kft. (a TAO pályázati konstrukció keretén belül) korábban pályázatot nyújtott be, ehhez 150 millió forint + áfa önerő biztosítására vállalt kötelezettséget. Az időközben elkészült tervek alapján a tervezett beruházás teljes bekerülési költsége nettó 560-580 millió Ft összegre tehető, azonban az elnyert támogatás csak 350 millió forint. Ezért a pénteki döntéssel az önrész mértékét legfeljebb nettó 230 millió forintban határozták meg, a 2013. évi költségvetés terhére.

Ágoston Tibor (Jobbik) részéről elhangzott, hogy az önrész korábbihoz képest 100 milliós többelétből miért nem inkább a Nagyerdőn található szabadtéri korcsolyapályát fejleszti a város. Kósa Lajos polgármester kifejtette: bár a debrecenieknek igen fontos ez a hely, s jó, ha van, de kérdés, hogy milyen feltételekkel működtethető. A szükséges hűtő, jégkészítő berendezéseket, csöveket teljes mértékben ki kellene cserélni – ami önmagában igen költséges –, másrészt a legjobb hatásfokkal működő, ammóniát tartalmazó hűtőkészülék üzemeltetésére a Nagyerdőn, mint természetvédelmi területen nem is kapna engedélyt a város. A szabadtéri korcsolyapálya egy évben csupán öt hónapon át működtethető, s ebből a szempontból mérlegelendő, hogy megéri-e állandó hűtőberendezést beépíteni, vagy jobb lenne csak a szükséges időben üzemelő technológiát alkalmazni. A polgármester megemlítette, hogy másutt már bevált módszer az, hogy bérlik a szükséges eszközöket, amelyekkel viszont gyakorlatilag bárhol kialakíthatók ideiglenes pályák a korcsolyázni vágyóknak. Megismételte: a szabadtéri korcsolyázás lehetőségét a város szeretné továbbra is biztosítani, de csak gazdaságos megoldás keretében.

Egy 2012. december 12-én közzétett, épületenergetikai fejlesztést és megújuló energiaforrás hasznosítását célzó, január 22-i beadási határidejű pályázat sürgőssége miatt került napirendre (a „rendes” közgyűlés január 24-én lesz).

Sikeres pályázat esetén a Gönczy Pál, a Kazinczy Ferenc és a Vénkert Általános Iskola (Sinai Miklós utcai) épületeinek hőszigetelése, nyílászárók cseréje, valamint napelemes kiserőművek telepítése valósulhatna meg, maximum 85 százalékos támogatásintenzitás mellett.

Az előzetes becslések alapján a projekt elszámolható összköltsége 551 millió forint, az önrész nagysága mintegy 83 millió forint lenne.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!