Debrecen hírei

2013.01.11. 17:22

A vihar a Csokonai Színházban

A Shakespeare-mű bemutató előadását pénteken tartották a debreceni teátrumban. Szergej Maszlobojscsikov rendezésében a főhőst hölgy alakítja, Szűcs Nelli személyében.

A Shakespeare-mű bemutató előadását pénteken tartották a debreceni teátrumban. Szergej Maszlobojscsikov rendezésében a főhőst hölgy alakítja, Szűcs Nelli személyében.

HBN | Fotó: Derencsényi István

 

A vihar – szereposztás

 

Fordította: Babits Mihály

Előadásunkban más Shakespeare-darabok részletei is szerepelnek Arany János, Vörösmarty Mihály,

Szász Károly, Szigligeti Ede, Kosztolányi Dezső fordításaiban

 

PROSPERA, Milánó hercegnője: SZŰCS NELLI

CALIBAN, barbár: TRILL ZSOLT

ANTONIO, Prospera bátyja

STEPHANO, részeg komornyik: KRISTÁN ATTILA

SEBASTIAN, Alonso bátyja

TRINCULO, udvari bolond: IVASKOVICS VIKTOR

MIRANDA, Prospera lánya: TARPAI VIKTÓRIA

FERDINÁND, Alonso fia: RÁCZ JÓZSEF

GONZALO, idős tanácsadó: VARGA JÓZSEF

ALONSO, Nápoly királya: SŐTÉR ISTVÁN

ADRIAN, úr: KACSUR ANDRÁS

UDVARI BOLOND: TÓTH LÁSZLÓ

RÉSZEG KOMORNYIK: SZABÓ IMRE

KORMÁNYOSOK: FERENCZI ATTILA KRÉMER SÁNDOR

ARIELEK, légies szellemek: BÉRES ILDIKÓ, GÁL NATÁLIA,

DOMÁRECZKÁJÁ JÚLIA, KACSUR ANDREA,

OROSZ IBOLYA, OROSZ MELINDA, VASS MAGDOLNA

Díszlettervező: Szergej Maszlobojscsikov | Jelmeztervező: Balla Ildikó

 

Rendező: Szergej Maszlobojscsikov

A Gyulai Várszínház, a Szentendrei Teátrum, a Csokonai Színház és a beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház közös produkciója

 

Bemutató Debrecenben: 2013. január 11.

Gyulai Várszínház: 2012. július 6.

Szentendrei Teátrum: 2012. július 15.

 

„E rendezés újdonsága, hogy a főhős, Prospero szerepét egy színésznő, Szűcs Nelli játssza. Azaz a sziget varázslója helyett ezúttal egy varázslónőt, Prosperát láthat a közönség. Ez az ötlet a szüzséből magából nőtt ki, abból az érzésből, hogy e történetben egy gyenge és törékeny világ akarja megvédeni a maga elsőszülött jogát egy durva és kegyetlen világgal szemben” – olvasható a színház közleményében.

„Shakespeare darabjai roppant tágasak, mindegyikük rengeteg lehetőséget nyújt a legkülönfélébb szálak kibogozásához. Vagyis ezek a témák eleve benne vannak a darabban, s ebben az értelemben vélhetjük úgy, hogy egyáltalán nem térünk el az eredeti műtől, pusztán azt látjuk meg benne, ami megadatik számunkra” – idézik a rendező, Szergej Maszlobojscsikov szavait.

„Az a hír, hogy én leszek Prospera, úgy érintett engem, mint amikor Miranda először láthatott vihart. Mert valahol úgy éreztem, hogy én túl fiatal vagyok erre a szerepre. Véleményem szerint, ez a mű Shakespeare egyik legnehezebb darabja, rengeteg olyan kérdést tesz föl, amelyekkel nagyon sokáig lehetne foglalkozni. Prospero szerepe azt kívánja meg, hogy legyen meg benne egyszerre Ariel és Caliban ellentéte, hogy dúljanak benne viharok. E felfogásban izgalmas az, hogy Prospera anyaként talán valamivel többet képes átadni a világról lányának, Mirandának” – fogalmazott Szűcs Nelli a produkcióról szólva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!