Debrecen hírei

2012.12.10. 17:54

Járdákat, zebrákat síktalanítottak Debrecenben

Debrecen - A belvárosi járdák és gyalogátkelőhelyek, valamint a főbb lakótelepi közlekedő járdák síktalanítását megrendelte az önkormányzat az AKSD Kft.-től, melyet a szolgáltató elsősorban kisgépes eszközeivel végzett el.

Debrecen - A belvárosi járdák és gyalogátkelőhelyek, valamint a főbb lakótelepi közlekedő járdák síktalanítását megrendelte az önkormányzat az AKSD Kft.-től, melyet a szolgáltató elsősorban kisgépes eszközeivel végzett el.

Kaptuk az információt Varga László városfejlesztési főosztályvezetőtől a vasárnapi havazás utáni beavatkozásról, amit többen most sem tartottak kielégítőnek.

Ennyi hó miatt nem indulnak a gépek

Az önkormányzat továbbra is a közlekedők megértésére apellál. Jóllehet már előre jelezték a hivatalból, idén sem várható intenzívebb hóeltakarítás a város utcáin, mint tavaly, azért akadtak, akik a vasárnapi beavatkozásnál többet vártak. Elsősorban az borzolta a kedélyeket, hogy a letaposott ráfagy az úttestre, ami később is nehezíti a közlekedést és balesetveszélyes.

Csak a bekötőutakon

A Magyar Közút Zrt.-től kapott információra hivatkozva kérdeztük a polgármesteri hivatal illetékesét, miért nem követik a példájukat abban, hogy a közutasok nem várják meg a letapadását, mindet letolják az utakról. Varga László főosztályvezető nem titkolta, a hét végén a hóeltolást kizárólag azokon a bekötőutakon rendelték meg, ahol az erőteljes széllökések miatt számítani lehetett hótorlaszok kialakulására, így a dombostanyain, az ondódin és a szepesin. Az AKSD ellentétben a Közúttal nem tiszta sót, hanem só és homok 1:5 arányú keverékét használja, ennek a hatásfoka azonban lényegesen gyengébb, viszont környezetkímélőbb. A só olvasztó hatása -7 Celsius-fok alatt már nem érvényesül, olyankor a homok jelenti a megoldást.

Túl sokba kerülne

Kérdésünket, hogy legalább a főbb gyűjtőutakra miért nem rendelték meg a hóeltolást, a főosztályvezető olyan adatokkal válaszolt meg, melyek a ki nem mondott takarékoskodást sejttetik.  „A főbb gyűjtőutak és tömegközlekedési útvonalak hossza a városban 182 kilométer. Ezek síktalanítására vagy eltolására 6 nagy géppel áll rendelkezésünkre az AKSD. Ennek a hossznak téli síktalanítási ideje átlagosan 6-8 óra.” Így már érthető a „visszafogottság”, ha figyelembe vesszük, hogy korábban olyan információt kaptunk a hivataltól, mely szerint 30-40 millió forint egy átlagos télen a hóeltakarításra szánt keret. Az idei viszont rosszabbnak ígérkezik, az pedig már nem a „végrehajtók” felelőssége, hogy a város miért méri ennyire szűkmarkúan azt a pénzt, amit a balesetveszély nélkül közlekedni akaró adófizetőktől beszed.

HBN-ÉP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!