Debrecen hírei

2012.11.12. 15:18

Príma Díj - 40 év munkáját ismerték el

Debrecen - "Mándy György professzor 1970-ben megkérdezte tőlem, hogy a kukorica kísérletébe amplitúdó mérésekkel bekapcsolódnék-e."

Debrecen - "Mándy György professzor 1970-ben megkérdezte tőlem, hogy a kukorica kísérletébe amplitúdó mérésekkel bekapcsolódnék-e."

Dr. Nagy János, a Debreceni Egyetem Agrár– és Gazdálkodástudományok Centrumának elnöke egy hónapon belül két elismerésben is részesült. Az Ukrán Nemzeti Agrártudományi Akadémia külső tagjává választották, illetve tudomány kategóriában megyei Príma Díjjal jutalmazták.

 

Az elismerésekkel kiemelkedő közéleti és tudományos munkásságát díjazták. Milyen út vezetett idáig?

Dr. Nagy János: 1970-ben egyetemistaként Mándy György professzor megkérdezte tőlem, hogy a kukorica kísérletébe amplitúdó mérésekkel bekapcsolódnék-e. Igent mondtam. Neki köszönhetem azt, hogy a tudományos pályára léptem. A szántóföldi kukorica tartamkísérleteimet Győrffy Béla akadémikus tanácsai alapján terveztem és létesítettem. A tudományos eredményeket tartalmazó kötetet „Kukoricatermesztés” címmel 2007-ben az Akadémiai Kiadó jelentette meg, amely Nívódíjas lett. 2009-ben az angol nyelvű változata nagy sikert aratott a Frankfurti Könyvkiállításon, majd Moszkvában, az Akadémián kapott nagy tudományos elismerést, ez keltette fel az ukrán akadémikusok figyelmét. Megtisztelés számomra, hogy a könyvet Ukrajnában lefordították, majd kiadták. A kötethez Mikola Priszazsnyuk, az ukrán agrárpolitikai és élelmezési miniszter írt ajánlást, illetve 6 akadémikus méltatta a könyvet, akik úgy fogalmaztak, hogy a könyv Európában egyedülálló. Megbízható szántóföldi tartamkísérletek alapján a kölcsönhatás kutatási eredmények tudományos színvonala, időszerűsége kiemelkedő és a tankönyvi követelményeknek is teljes mértékben megfelel. Az, hogy az akadémia külső tagjává választottak, a magyar tudomány és mezőgazdaság elismerését is mutatja.

 

A Debreceni Egyetem és az agrárcentrum az utóbbi évtizedben hatalmas fejlődésen ment keresztül. Minek köszönhető ez?

Dr. Nagy János: Az integráció óta eltelt 12 év eredményei igazolják az alapító egységek egymás közötti megállapodásának elveit. A jó együttműködés, a tudományos területek (társadalom-, természet-, orvos- és agrártudomány) és a tudományos eredmények kölcsönös elismerése, egymás tisztelete, megbecsülése erős fundamentumot jelentenek a tartós, hatékony intézményi integrációhoz, és egyben a sikeres kutatás-fejlesztés, innováció alapja is. Ennek eredménye, hogy az egyetemen valamennyi képzési és tudományterület jelentősen és kiegyensúlyozottan fejlődött, fejlődik. Az agrárcentrum kiváló vállalati együttműködéseinek is köszönheti az elért eredményeket.

 

Ebben az időszakban a felsőoktatás nagy változásokon megy keresztül, milyen erősségei vannak az intézménynek?

Dr. Nagy János: Hallgatóink nagy része vidékről, szegényebb családokból érkezik, többnyire jelentős szakmai tapasztalatokkal. A hátrányos helyzetű családoknak elsősorban az okoz nehézséget, hogy gyermekeiknek hogyan tudják biztosítani a megélhetést. Előnyünk, hogy kollégiumainkban szinte mindenkit el tudunk helyezni. Az egyetem vezetése mindig fontosnak tartotta a hallgatók életkörülményeinek javítását, megteremtését. Amikor lehetőségünk volt rá, kollégiumainkat felújítottuk és új kollégiumot is építettünk.

HBN-TZ |  Fotó: Molnár Péter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!