Debrecen hírei

2012.11.22. 10:19

Factum Sport - Meg kell kezdeniük a felzárkózást

Kosárlabda - A vezetőség bízik a csapatban, a tabella „sűrűsége” miatt egy jó szériával nagyot léphetnek előre.

Kosárlabda - A vezetőség bízik a csapatban, a tabella „sűrűsége” miatt egy jó szériával nagyot léphetnek előre.Eddig várakozáson alul szerepel a Factum Sport Debrecen az NB I A küzdelmeiben, de a klub irányítói lehetőségeikhez mérten mindent megtesznek, hogy a csapat feljebb kapaszkodjon a tabellán. Ezekről a törekvésekről, valamint a gyenge szereplés okairól kérdeztük Takács Endrét, a kosarasok ügyvezető igazgatóját.

A város nem tud segíteni

– Nem tudom mennyire volt a sportbarátok számára ismert, de közvetlenül az idénykezdet előtt az egyik tulajdonos kiszállt a kft-ből, ezzel alapvető nehézségeket okozva számunkra – vázolta a nyári helyzetet az ügyvezető. – A többi tulajdonos jelezte, kitart, de természetesen azonnal elkezdtük kutatni a megoldást, többek között megkerestük Kósa Lajos polgármester urat is, akit tájékoztattunk a kialakult helyzetről. A várostól érkezett válaszban az áll: az idei elfogadott költségvetésben nem szerepel klubunk számára előirányzott összeg, tehát jelen pillanatban nem tudnak segíteni. A bázisunk az Oláh Gábor utcai sportcsarnok, ahol a zsúfoltság miatt csak délelőtt és késő este tudunk edzeni, a mérkőzéseink időpontjának megfelelő idősávban ugyanis foglalt a terem. Ez nem ideális helyzet, jó lenne legalább az összecsapásaink előtti napon ott gyakorolni, nagy hátrány ez nekünk a többi csapattal szemben. Nem akarunk az eddigi szereplésünk kapcsán csak erre hivatkozni, de nem lehet ezt sem elhallgatni.

Új impulzusra volt szükség

– A nyáron az új szakvezető kiválasztásánál az anyagi lehetőségeinkhez képest a legjobbnak tűnő holland Michael Schuurs mellett tettük le a voksunkat – beszélt a sportvezető a tréner kiválasztásáról. – Mike a saját elképzelései szerint építgette a csapatot, de szezon közben kiderült, az elképzeléseit nem tudja megvalósítani az együttessel. Látszott ugyan a fejlődés, de az üteme túl lassú volt és az eredmények sem jöttek. Úgy ítéltük meg, új impulzusra van szüksége a gárdának. A mostani szakember, Jason Okrzesik egy másik vonalon indult el a fiúkkal, az amerikai egyetemi bajnokságban megszokott gyors, agresszív játékot várja el a kosárlabdázóktól. Nekem tetszik ez az út, úgy vélem, hosszú távon ez lehet a helyes irány. Nincs könnyű dolgunk, mivel menet közben kell elsajátítani a játékosoknak a Jason által alkalmazni kívánt szisztémát. Bízunk a csapatban, valamint az új szakmai stábban, mivel „sűrű” a tabella, egy jó szériával még a rájátszásba jutást is megvalósíthatjuk. Ehhez mindenkinek a munkára kell koncentrálnia, ám látom a játékosokon, nem adták fel, elszántan készülnek. Talán a két legjobb csapattal játszunk a következő fordulókban, de a mi helyzetünkben mindegy kivel kerülünk össze, meg kell kezdenünk a felzárkózást. Látjuk mi is, hogy hol vannak a lyukas posztok az együttesben, de az anyagiak meghatározzák az erősítési terveinket. Nem a keret felduzzasztására, hanem a megerősítésére készülünk, tehát amennyiben lesznek érkezők, akkor bizony távozók is.

Feszültség Debrecenben

Idén létrejött Debrecenben a kosárakadémia, de sokak meglepetésére a Factum nem része a programnak.

– Ott voltunk az első megbeszélésnél, aztán úgy alakultak az események, hogy kimaradtunk belőle, ami feszültséget kódolt a debreceni kosárlabdába. Az utánpótlásnak véleményem szerint úgy kellene működnie, hogy a rendszer csúcsán lévő felnőtt – lehetőleg első osztályú – csapat, és persze a magyar kosárlabda számára neveljen ki debreceni kötődésű játékosokat. Nos, jelenleg első osztályú debreceni kosárcsapat egy van, a Factum Sport. Számomra furcsa, hogy mégis körön kívül vagyunk, úgy érzem nem rajtunk múlt a dolog. Nekünk megvannak a saját utánpótlás csapataink, de örömmel integráltuk volna bele a rendszerbe őket, így viszont alkalmazkodva a kialakult helyzethez, továbbra is önállóan versenyeztetjük a fiatalokat – tért ki erre a sajátságos helyzetre az elöljáró.

HBN-MSZ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!