Debrecen hírei

2012.07.24. 16:02

Idén jubilálna Tarányi József birkózó olimpikonunk

Birkózás - Egész élete a sport jegyében telt, volt, hogy saját tiszteletdíjait ajánlotta fel.

Birkózás - Egész élete a sport jegyében telt, volt, hogy saját tiszteletdíjait ajánlotta fel.

Száz éve született és 64 éve, 1948-ban Londonban vett részt az olimpián Tarányi József. A birkózó l9l2-ben Budapesten látta meg a napvilágot, 9 évesen kezdett el spotolni a Munkás Testedző Egyesületben (MTE). Először súlyemelőként próbálta ki magát, aztán váltott át a birkózásra, 17 évesen volt az első versenye. 1938-ig Budapesten élt és sportolt. 1938-tól a DVSC-be hívták meg, munkát is ajánlottak neki a Vagongyárban, ide is nősült. Sikereit is a cívisvárosban folytatta, a DVSC nehézsúlyú birkózójaként. Több hazai és külföldi viadalon szerepelt sikeresen, versenyzett Írországban, Jugoszláviában, Finnországban, Svédországban, Norvégiában, Lappföldön, Ausztriában, Csehszlovákiában, Dániában. Sportolója és edzője volt a DVSC birkozócsapatának, amellyel 1944-ben országos bajnokok lettek. Sporttársa, valamint edzője lehetett többek között Hódos Imrének, Németi Gyulának, Sipos Lászlónak és Antal Imrének.

Legnagyobb sportsikerét 1948-ban Londonban az olimpián érte el, ahol súlycsoportjában az 5. helyet szerezte meg.

Nagyon sokat tett Debrecen város birkozó sportjáért, például a háború alatt és után saját tiszteletdíjait ajánlotta fel, hogy versenyeket tudjanak rendezni. 1964-ben 52 éves korában hunyt el, a Debreceni Köztemető diszsírhelyén nyugszik, a város hálájaként utcát is nevezett el róla.

Eredményei

Magyarország ifjúsági bajnoka, Magyarország bajnoka, Szabadstil bajnok, Legjobb vidéki birkozó, Görög-római bajnok, Nehézsúlyú bajnok, Vidéki bajnok, Legjobb vasutas birkozó bajnok, Szabadfogású bajnok, Erdély bajnoka, Miskolc város bajnoka, Debrecen város bajnoka, Kecskemét város bajnoka, Szeged város bajnoka, Dorog bajnoka, Ózd bajnoka.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!