Debrecen hírei

2012.06.12. 13:34

Szívesen jön hozzánk a Mester

Eskrima - Az európai eskrima főinstruktor hazánkba utazott, hogy a magyar válogatott tagjait felkészítse a vébére.

Eskrima - Az európai eskrima főinstruktor hazánkba utazott, hogy a magyar válogatott tagjait felkészítse a vébére.

Az eskrima – extrém hatékony önvédelem egy Fülöp-szigetekről származó harcművészet, melynek különlegességét az adja, hogy a rendkívül reális pusztakezes technikái mellett az eszközforgatásra, úgymint botharc, késharc is nagy hangsúlyt fektet.

Az idén júliusban Cebu városában, a stílus őshazájában rendezik meg a soron következő világbajnokságot, ahol a magyarok is meg akarják mutatni, hogy ebben a sportágban is kiemelkedőek. Az európai eskrima főinstruktor, Danilo Huertas mester hazánkba utazott, hogy a magyar válogatott tagjait felkészítse a vébére, debreceni látogatása során válaszolt a Hajdú-bihari Napló kérdéseire.

Mi a véleménye a magyar eskrimasportról, milyen jövőt jósol a sportágnak Magyarországon?

Danilo Huertas: Nagyon szeretek Magyarországra jönni, mert amikor elkezdtem szervezni Európában a Doce Pares Eskrima elterjesztését, akkor ide hívtak meg először. Dankó Ferenc főinstruktor volt az, aki felvette velem a kapcsolatot és szemináriumot szervezett. Ez hét éve volt, azóta látványos fejlődésnek indult az eskrima az országban és persze a kontinensen is. Évről évre nő hazájukban az eskrimadorok száma, illetve egyre magasabb övfokozatra vizsgáznak a gyakorlók. Ennél jobban semmi nem mutatja a fejlődést. Reméljük, hogy a jövőben még több emberhez el tud jutni ez az extrém hatékony önvédelem.

Milyen esélyei vannak a magyar együttesnek a vébén?

Danilo Huertas: Komoly eséllyel indulnak, hiszen a felkészülést Dankó Ferenc kétszeres Európa-bajnok, háromszoros világbajnok vezényli, s a válogatott tagjai már többszörös magyar bajnokok. Dankó mester tapasztalatával – hiszen ő már szinte minden lehetséges versenyszámban komoly eredményt ért el – hatékony és alapos felkészülésen vehetnek részt a versenyzők. Ezt a mostani szemináriumon magam is kiegészítem különböző technikákkal, verseny-taktikával, illetve személyre szabott tanácsokkal.

Hogyan tetszik Önnek Debrecen, a városban folyó szakmai munka?

Danilo Huertas: Nagyon ügyesek a tanítványok, de nem csak a debreceniek, hiszen az ország különböző városaiban még folyik Doce Pares Eskrima-oktatás. Minden iskolában felkészült instruktorok tanítják a diákokat, így kivétel nélkül minden eskrimador szépen mutatja be az elsajátított mozdulatokat. Fontos megemlíteni, hogy a magyar eskrimásoknak és az itt folyó munkának még a Fülöp-szigeteken is híre van!

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!