Szép magyar beszéd, Kazinczy emlékére

Akt.:
Kazinczy Ferenc
Kazinczy Ferenc
Debrecen – Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Közoktatási Irányítási Főosztály és a Kazinczy-díj Alapítvány az idei tanévre is meghirdette a Kazinczyról elnevezett Szép magyar beszéd versenyt az általános iskolák 5–8. évfolyamos, valamint az e korosztálynak megfelelő középiskolai osztályok azon tanulói részére, akik még nem nyertek el sem bronz, sem arany fokozatú Kazinczy-jelvényt.

A vetélkedő városi, városkörnyéki fordulóját február 11-én (kedden) 8.30-tól rendezik meg a DMK Újkerti Közösségi Házában (Jerikó u. 17-19.).

A vetélkedő résztvevőinek egy – a forduló rendezői által – kijelölt kötelező és egy magukkal hozott szabadon választott 20–25 soros prózai szöveget kell felolvasniuk. A szöveg csak eredeti, magyar 20–21. századi közlő prózai stílusban (irodalmi vagy igényes köznyelven) megírt mű lehet, amely nem tartalmaz párbeszédet, sem régies, sem tájnyelvi (nyelvjárási), sem kevéssé ismert idegen szavakat. A versenyzők teljesítményének értékelésekor mind az iskolai, mind a további fordulókon – a szövegértés, a szöveghűség, a hangvétel, a hangképzés, a hangsúlyozás, a szünettartás és a természetes beszéd szempontjai lényegesek. A versenyt külön-külön hirdették meg az 5–6. (11–12 éves korcsoport) és a 7–8. (13–14 éves korcsoport) évfolyamos tanulók számára.

Az Újkerti Közösségi Házban rendezendő városi, városkörnyéki vetélkedőn 39 diák mérettetik meg. A zsűri tagjai: Ozsváth Sándor művelődéstörténész, beszédtanár; Bakota Árpád színművész; Hadházy Csabáné, az Újkerti Könyvtár nyugalmazott vezetője.

– Debreceni Művelődési Központ –.
HAON.HU


hirdetés