Helyi közélet

2015.01.09. 11:20

Az áfacsalók alkonya?

Debrecen - Sok vállalkozásnál azt se tudják, hogy mi fán terem az úgynevezett EKÁER-szám.

Debrecen - Sok vállalkozásnál azt se tudják, hogy mi fán terem az úgynevezett EKÁER-szám.

Az Elektronikus Közúti Áruforgalmi Ellenőrző Rendszer (EKÁER) bevezetését azzal indokolták, hogy az áruk mozgásának valós időben történő követésével csökkenthetőek az áfacsalások, és kiszűrhetőek az emberi fogyasztásra alkalmatlan élelmiszer-szállítmányok.

Kilók és értékek

EKÁER-számot kell igényelni az adóhivataltól például a 200 kilogramm vagy 250 ezer forint feletti értékű, kockázatos kategóriába tartozó élelmiszer-szállítmányok (hús- és húskészítmények, tej- és tejtermékek, liszt), az 500 kilogramm feletti, vagy egymilió forint értéket meghaladó ruházati termékek, lábbelik, műtrágyák vagy például a tűzifa fuvarozásához. Januárban a rendszer próbaüzemben működik, ami azt jelenti, hogy a NAV a hónap végéig nem bünteti a mulasztókat. A Napló által megkérdezett cégvezetők szerint szükség is van a türelmi időre, sokan ugyanis azt sem tudják, hogy az EKÁER-számot eszik-e vagy isszák. Pedig rájuk is vonatkozik a szabály.

Elkel a türelem

– Minket annyiban érint ez a történet, hogy bár az EKÁER-számot az áru eladójának vagy vevőjének kell megkérni az adóhivataltól, a mi kocsijaink ennek hiányában nem kezdhetik meg a fuvart – mondta el a Napló megkeresésére Fülöp Zsolt, a DE-LOG Kft. ügyvezető igazgatója. Egyébként ő is azt tapasztalja, hogy az ügyfeleik egy része nem tudja, hogy mit is kell tennie.

A Hajdúgabona Zrt. duplán érintett az EKÁER-szám kapcsán, hiszen a hozzájuk beérkező gabona tömegárunak, a tőlük kiszállított liszt pedig kockázatos árunak minősül. „Sok adatot kell szolgáltatni az adóhivatalnak az EKÁER-szám igénylésekor, ráadásul az ügylet akkor van lezárva, ha a vevő bejelenti a NAV-nak, hogy az áru hozzá rendben megérkezett. Mivel folyamatosan szállítunk a partnereinknek, ez azt jelenti, hogy több fuvar még nincs lezárva, a vevő ugyanis nincs tisztában azzal, hogy ez ügyben őt is jelentési kötelezettség terheli” – tájékoztatta a Naplót Lakatos Zoltán, a Hajdúgabona Zrt. vezérigazgatója, a Magyar Gabonaszövetség elnöke. Ő egyetért az új rendszerrel, de (mint mondta) kell a türelmi idő.

HBN-PA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában