Bulvár

2018.10.27. 09:18

12 nagyszerű film, ami igaz történeten alapul

A megtörtént eseményeken alapuló filmek nem csak a nézőre hatnak, hanem a színészekre is. Will Smith például annyira beleélte magát a karakter szerepébe, akit A boldogság nyomában című filmben alakított, hogy a forgatás után azt válaszolta fiának, amikor üdítőt kért: „nem engedhetjük meg magunknak.”

A megtörtént eseményeken alapuló filmek nem csak a nézőre hatnak, hanem a színészekre is. Will Smith például annyira beleélte magát a karakter szerepébe, akit A boldogság nyomában című filmben alakított, hogy a forgatás után azt válaszolta fiának, amikor üdítőt kért: „nem engedhetjük meg magunknak.”

12. Aviátor

A film a híres mérnök, üzletember, repüléskutató, filmrendező (meg a jó ég tudja, még mi) Howard Hughes életét mutatja be. Hughes 1927 és 1947 között lett sikeres filmproducer, de emellett kényszerbetegséggel is küzdött. Hughes-t Leonardo DiCaprio alakította nagyszerűen Martin Scorsese 2004-es filmjében, amelynek alapja Charles Higham Howard Hughes titokzatos élete című könyve.

11. Rémálom az Elm utcában

Gyermekkorunk rémálmainak egyik legfőbb forrása nem teljesen kitalált történet. Wes Craven rendező az ötletet egy újságban olvasott cikkből merítette: az írás szerint 18 laoszi menekült igencsak rejtélyes körülmények között halt meg, miután állítólag valamilyen rémálmuk volt.

10. Vadászat a Vörös Októberre

Ez a Sean Connery és Alec Baldwin főszereplésével készült thriller Tom Clancy 1984-es, azonos nevű bestsellerének adaptációja. A művek alapjául egy hidegháború idején játszódó történet szolgál: egy szovjet haditengerészeti parancsnok amerikai hajóknak és azok tisztjeinek szeretett volna ártani, de számításait egy CIA-ügynök keresztülhúzta.

9. Hotel Ruanda

A film, amit sokan csak az afrikai Schindler listájaként emlegetnek, olyan eseményeken alapul, melyek valóban megtörténtek Ruandában, 1994-ben. A történet szerint Paul Rusesabagina hoteltulajdonos egy család és menekültek ezreinek életét menti meg azzal, hogy menedéket nyújt nekik az ostrom alá vett Hôtel des Mille Collines-ben. A Hotel Ruanda arról szól, hogy játszik a politika egyszerű emberek életével, valamint arról, hogyan ejt maradandó sebeket az emberiségen a népirtás és az erőszak.

8. Mindent a győzelemért!

Ez az 1993-as sportfilm igazi sikersztori volt, ami nem csoda: végig feszült és izgalmas, egyszerűen a fotelhez szögezi a nézőit. A mozi Daniel “Rudy” Ruettiger élettörténetén alapul. Ruettiger pénzügyileg és fizikailag is alkalmatlan volt arra, hogy iskolája futballcsapatának tagja legyen, sőt, még diszlexiát is diagnosztizáltak nála. Ennek ellenére kellően eltökélt maradt, és végül híres focista lett belőle. A film az Amerikai Filmintézet leginspirálóbb filmjeit összesítő listájának 54. helyét szerezte meg.

7. A Sólyom végveszélyben

Az amerikai hadsereg Farrah Aidid elfogása miatt csapott le Mogadishuban 1993-ban. Az eseményeket Mark Bowden újságíró dokumentálta, aki később könyvet is írt a témában. A film, amely számos díjat gyűjtött, ezen mű adaptációja.

6. A boldogság nyomában

Ezt a filmet neked találták ki, ha azt gondolod, hogy a vásznon látott sikersztorik közül egyik sem valóságos. A Will Smith főszereplésével készült A boldogság nyomában egy nehézségein kemény munkával túljutó férfiról szól. Ez az ember a valóságban Chris Gardener, aki azóta már sikeres üzletemberként éli mindennapjait.

5. Beautiful Boy

Ez az idén októberben megjelent film David Sheff és Nic Sheff egy-egy könyvén alapul. A történet arról szól, hogy egy apa hogyan kezeli fia drogfüggőségét.

4. Viharzóna

Elsőre talán meglepő lehet, de a Viharzóna alapja a tömény valóság. Nem csupán egy átlagos katasztrófafilm, ami csak úgy kipattant valaki agyából, hanem valójában az Andrea Gail nevű halászhajó története. A hajónak nyoma veszett a tengeren, miután hatalmas viharba keveredett 1991-ben.

3. Mélytengeri pokol

A mozi a Deepwater Horizon nevű fúrótornyon történt 2010-es robbanást, és az azt követő olajömlést mutatja be. A balesetet, amelyben 11-en meghaltak és 17-en megsérültek, az Egyesült Államok legnagyobb környezeti katasztrófájaként tartják számon.

2. Dunkirk

Christopher Nolan 2017-es történelmi filmjét a nézők és a kritikusok is szerették. A második világháborúban történt dunkirki mentőakciót mutatja be három perspektívából: a földről, a vízről és a levegőből.

1. Kódjátszma

A Benedict Cumberbatch főszereplésével készült film Alan Turing számítógép-tudománnyal is foglalkozó matematikus életét mutatja be. Turing megpróbálta feltörni a hírhedt Enigma-kódot, amit a németek rádióüzeneteik titkosítására használtak a második világháborúban. A film ennek a történetét dolgozza fel: bemutatja Turing sikerhez vezető úton véghezvitt matematikai és társadalmi megpróbáltatásait.

Forrás: Bright Side


[related-post post_id="4023288"]

[related-post post_id="4021913"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!