Bulvár

2018.07.30. 07:39

20 izgalmas tény James Cameron Titanicjáról

Elég nehéz elhinni, de a Titanicot több mint 20 éve mutatták be. Kevés olyan ember van a világon, aki még nem látta James Cameron klasszikusát, a többség pedig valószínűleg már legalább kétszer végignézte. A BrightSide most egy csomó érdekes tényt gyűjtött össze a forgatás körülményeiről, az előkészületekről és a színészekről.

Elég nehéz elhinni, de a Titanicot több mint 20 éve mutatták be. Kevés olyan ember van a világon, aki még nem látta James Cameron klasszikusát, a többség pedig valószínűleg már legalább kétszer végignézte. A BrightSide most egy csomó érdekes tényt gyűjtött össze a forgatás körülményeiről, az előkészületekről és a színészekről.

1. Jack Dawson szerepére olyan színészeket is meghallgattak, mint például Tom Cruise, Brad Pitt, Christian Bale, Macaulay Culkin, vagy Matthew McConaughey. Utóbbinak még Kate Winslettel is volt közös próbája. Végül a fiatal, és azidőtájt nem túl híres Leonardo DiCaprio kapta meg a munkát.

2. Rose szerepe csak nehezen lett Kate Winsleté: meg kellett küzdenie például Madonnával, Sharon Stone-nal, Nicole Kidmannel, Gwyneth Paltrow-val, Wynona Riderrel, és Uma Thurmannel is. Azért, hogy növelje esélyeit, Winslet megszerezte a rendező telefonszámát, és állandóan hívogatta. „Meg kell kapnom ezt a szerepet. Őrült vagy, ha nem engem választasz.” Állítólag ilyen és ehhez hasonló mondatokkal traktálta Cameront - de ezt a színésznő most már tagadja. Azt viszont elismeri, hogy filmbeli nevéhez méltóan rózsákat például küldött a rendezőnek.

3. A film gyártása többe került, mint maga a hajó. Előbbi nagyjából 200 millió dollárral terhelte meg a készítők pénztárcáját, míg a Titanic óceánjáró megépítése 7 és fél millió dollárt emésztett fel (ez mai árfolyamon nagyjából 150 millió dollár).

4. A forgatókönyv szerint Rose-nak le kellett volna szúrnia vőlegényét a magassarkújával, de Kate Winslet azt javasolta, mi lenne, ha csak simán arcon köpné őt. Utóbbi megoldás került a filmbe.

5. Ha kivágnánk belőle a napjainkban játszódó részeket, a film 2 óra 40 perc hosszúságú lenne. Véletlen egybeesés: a Titanic pontosan ennyi idő alatt süllyedt el.

6. Cameron nem szívesen használ dalokat a filmjeiben. A Titanic zeneszerzője, James Horner titokban felvett egy számot Celine Dionnal, és kazettán átadta a rendezőnek. Az énekesnő nem igazán kedvelte a végeredményt, de amikor elolvasta a forgatókönyvet, megváltozott a véleménye. A dal felvételét mindenki megkönnyezte.

7. 1995-ben James Cameron összesen tizenkétszer merült az óceán mélyére, hogy saját szemével lássa az elsüllyedt Titanicot. Erre azért volt szükség, hogy a hajót hiba nélkül legyen képes ábrázolni a filmben.

8. Emlékszel arra, amikor DiCaprio azt mondja, „én vagyok a világ ura”? Ez a sor nem volt benne a forgatókönyvben, a színész improvizálta.

9. A film sok rekordot megdöntött. Az egyik ezek közül a nagyvásznas vetítési idő: a Titanic összesen 287 napon át szerepelt a mozik műsorain.

10. Azokban a jelenetekben, amelyekben az idős Rose-t látjuk, ott van vele kutyája, egy törpespicc is. A fajtaválasztásnak jó oka van. A katasztrófa után három kutyát találtak a mentőcsapatok; ezek közül kettő törpespicc, egy pedig palotapincsi volt. Egyébként leforgattak egy olyan jelenetet is, amiben az állatok saját magukat próbálják megmenteni, de ezt a rendező végül kivágta a kész filmből.

11. A forgatás alatt a The Ice Planet (A jégbolygó) munkacímet használták. Azért volt erre szükség, hogy megóvják a produkciót a kíváncsiskodóktól - főként a többi cégtől, akik ugyancsak a Titanicról szerettek volna filmet készíteni.

12. A Titanic költségvetése végül kétszer nagyobb lett az eredetileg tervezettnél - természetesen kora legdrágább filmje volt. A 20th Century Fox stúdió, hogy fedezni tudja a kiadásokat, kénytelen volt bevonni egy másik céget is a munkálatokba. Ez végül riválisuk, a Paramount Pictures lett. Azt viszont előzetesen senki sem gondolta, hogy a film nyereséges lesz.

13. Kate Winslet ruháját úgy készítették el, hogy szárazon és vizesen is jól mutasson.

14. A jelenetet, amelyben Jack lefesti a meztelen Rose-t, a legelső napon vették fel. A rendezőnek őszinte érzelmekre volt szüksége a színészektől, és hát ugye a két főhős ekkor még nem ismerte egymást.

15. Ugyanebben a jelenetben Jack elkövetett egy apró hibát. Azt mondta Rose-nak, hogy feküdjön az ágyra, holott a helyes szó a kanapé lett volna. A kisebb malőr a kész filmben maradt.

16. Néhány filmbéli jelenet a túlélők emlékein alapul. Többek között például az a képsor, amikor egy férfi két lányt segít az egyik mentőcsónakba. Erről a tettről később az egyik megmentett kislány mesélt.

17. Cameron azt szerette volna, hogy karakterei kitalált személyek legyenek, de amikor befejezte a forgatókönyvet, rájött, hogy volt egy Jack Dawson nevű utas a hajón.

18. A rajongóknál visszatérő téma, hogy a Titanic elsüllyedése után Jack vajon felfért volna-e a fadarabra a jeges vízben, Rose mellé. Brit tanulók még egy kísérletet is elvégeztek, amiben bebizonyították, hogy Jacknek bizony minden esélye megvolt rá. Ezek a viták annyira idegesítették Cameront, hogy egyszer azt mondta: „a forgatókönyv 147. oldala szerint Jack életét veszti. Ennyire egyszerű.” A rendező szerint ha Jack túlélte volna, teljesen más lenne a történet végső kicsengése - elvégre a mozi a veszteségekről szól, szóval az egyik főhősnek muszáj volt meghalnia.

19. A fadarab egyébként, amin Rose megmenekült, egy, a Titanic elsüllyedése után talált falap pontos másolata. Jelenleg a halifaxi múzeumban őrzik.

20. Az idős Rose-t Beatrice Wood alapján ábrázolták. Wood ugyan nem utazott a Titanic fedélzetén, viszont vagyonos családból származott, és szembeszállt szülei akaratával, akik azt szerették volna, hogy művész legyen belőle. James Cameron elolvasta a nő önéletrajzát, és rájött, hogy az első fejezet pontosan azt a karaktert ábrázolta, akit ő már fejben megálmodott.

Fotók és forrás: BrightSide


[related-post post_id="3931834"]

[related-post post_id="3925438"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!